Κόσμος

Μετάλλαξη κορονοϊού: Συνεδριάζει η ΕΕ για τον «Άγγλο ασθενή» – Βrexit στις μετακινήσεις

Τουλάχιστον 15 χώρες έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα στη νότια Αγγλία. Τόσο το Eurotunnel όσο και το Eurostar έχουν αναστείλει τις υπηρεσίες, ενώ το λιμάνι του Ντόβερ δήλωσε ότι θα είναι κλειστό για «όλες τις συνοδευόμενες κυκλοφορίες που εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι νεοτέρας».

Σύμφωνα με την Bild, μια απαγόρευση πτήσεων σε όλη την ΕΕ θα μπορούσε να επιβληθεί έως τις 6 Ιανουαρίου. Οι Times δηλώνουν ότι «η Ευρώπη κλείνει την πόρτα της στη Βρετανία», ενώ η Mirror ονομάζει το Ηνωμένο Βασίλειο. ο «ασθενής της Ευρώπης».

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνεται να έχουν πιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο εξ απίνης. «Μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι δεν θα δεχτεί επιβάτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις επόμενες 48 ώρες, ζητάμε από το κοινό και ιδιαίτερα τους μεταφορείς να μην ταξιδέψουν στα λιμάνια του Κεντ ή σε άλλες διαδρομές προς τη Γαλλία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Grant Shapps.

«Αναμένουμε σημαντική αναστάτωση στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το τμήμα του «εργάζεται επειγόντως» για την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ελαχιστοποίηση της διαταραχής. Η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε σήμερα μια συνεδρίαση επείγουσας αντιμετώπισης κρίσεων στις 12 ώρα Ελλάδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης συμβούλιο διαχείρισης κρίσης σήμερα.

Και όλα αυτά ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit όπου οι διαπραγματευτές προσπαθούν να τα βρουν για τα ποσοστά των ψαριών και τους όρους και τις προϋποθέσεις ψαρέματος στα ευρωπαϊκά και τα βρετανικά ύδατα.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Αποφασίζει σήμερα για το εμβόλιο BioNTech-Pfizer
Μια θετική σύσταση από τον EMA δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί αμέσως – πρέπει ακόμη να σφραγιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιτροπή των κρατών-μελών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε περίπου δύο με τρεις ημέρες, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να φύγουν από τις αποθήκες στις 26 Δεκεμβρίου.

Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν εμβόλια μόλις φτάσουν τα εμβόλια, ενώ άλλες, όπως Κάτω Χώρες, ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι δόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών της ΕΕ με βάση το μέγεθος του πληθυσμού τους και, σε πρώτη φάση, δεν είναι πιθανό να είναι αρκετά για όλους -αλλά τα εμβόλια έρχονται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το