Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για το φθινόπωρο – Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την εξαιρετική μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που ήδη εντοπίζεται σε τρεις περιοχές της χώρας (με την Κρήτη να έχει τα περισσότερα κρούσματα). «Εμβολιασμός σημαίνει ασφάλεια» είναι το μήνυμα που θα ακούγεται όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη.

Μετάλλαξη Δελτα: Καμπάνα για επιτάχυνση εμβολιασμών
Σε αυτή τη φάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, ωστόσο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει τείχος προστασίας μέχρι το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή εκτός από τις υγειονομικές επιπτώσεις της μετάλλαξης υπάρχει και η οικονομική πτυχή, καθώς το «άνοιγμα» μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων και επομένως αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι να πειστούν όσοι είναι ακόμα δύσπιστοι να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Από εκεί και πέρα στο τραπέζι παραμένουν δύο θέματα: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων (όπως το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ) και τα προνόμια στους εμβολιασμένους.

«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη εμβολιασμού τονίζοντας «θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά»

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει», καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και στη διατήρηση χαμηλού αριθμού κρουσμάτων. Από χθες η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους (όταν δεν υπάρχει συνωστισμός), ενώ από τη Δευτέρα σταματά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο το μήνυμα που θέλει να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, ενώ προβληματισμό προκαλεί το ότι σε περιοχές του νησιού είναι ακόμα χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης (που με βάση τα πρώτα στοιχεία είναι κυρίως νέοι που δεν έχουν εμβολιαστεί) , ωστόσο ανοιχτό είναι να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα (όπως για παράδειγμα γενικευμένα τεστ σε επισκέπτες από χώρες που η μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν υπάρχει θέμα νέου «κλεισίματος» το φθινόπωρο και επικαλούνται δύο επιχειρήματα. Πρώτον ότι θα υπάρχουν κράτη που θα έχουν ήδη επιτύχει τείχος ανοσίας και επομένως θα είναι δύσκολο να υπάρξουν διαφορετικές ταχύτητες μέσα στην Ε.Ε. Δεύτερον ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί σε πολίτες που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενων νεών μέτρων
Ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί μία ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα για το θέμα αυτό γίνεται και μία ευρωπαϊκή μάχη, κυρίως για τους «επισκέπτες» από χώρες όπως η Βρετανία όπου παρατηρείται έξαρση της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Η Γερμανία και η Γαλλία επιδιώκουν αυστηροποίηση του πλαισίου, με μεσογειακές χώρες (όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία) να μην επιθυμούν υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Να σημειωθεί πως η παραλλαγή Δέλτα- που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία- αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη το επόμενο διάστημα, ξεπερνώντας τη βρετανική μετάλλαξη. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι εξαιρετικά μεταδοτικό- περίπου 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό- και εξαπλώνεται σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία. Μάλιστα η Πορτογαλία αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα (στη Λισαβόνα) για να αποτρέψει επέκταση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το