Άρθρα

Μεταλλάξεις, coronavirus: Πολύ άγχος για το τίποτα…

Της Ελένης Καραγιάννη

Μια ερώτηση που συνηθίζεται και μας απασχολεί κατά τη διάρκεια των επιδημιών είναι εάν το αιτιολογικό παθογόνο θα μεταλλαχθεί για να γίνει πιο επικίνδυνο.
Αυτή είναι μια λάθος ερώτηση, σύμφωνα με τη γνώμη των επιστημόνων.
Η μετάλλαξη είναι μια συνηθισμένη πτυχή της ύπαρξης για πολλούς ιούς και ο νέος κορωνοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση.
Το γενετικό υλικό του ιού είναι το RNA, όχι το DNA όπως στον άνθρωπο. Σε αντίθεση με το ανθρώπινο DNA, όταν οι ιοί αντιγράφουν το γενετικό τους υλικό, δεν ελέγχει τη δουλειά του.
Επειδή οι ιοί RNA λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς ορθογραφικό έλεγχο, συχνά κάνουν λάθη.
Αυτά τα «λάθη» είναι μεταλλάξεις και οι ιοί μεταλλάσσονται γρήγορα σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, τα λάθη κατά την αναπαραγωγή συνήθως προκαλούν αλλαγές που είναι ουδέτερες ή ακόμη και επιβλαβείς για τον πρόσφατα δημιουργημένο ιό.
Ουδέτερες μεταλλάξεις, οι οποίες ούτε βελτιώνουν ούτε εμποδίζουν την επιβίωση των ιών, μπορεί να συνεχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς καμία αισθητή αλλαγή στα άτομα που μολύνουν.
Μεταλλάξεις που είναι επιβλαβείς για τους ιούς, είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν και εξαλείφονται μέσω φυσικής επιλογής.
Αντί να φοβόμαστε απίθανα αποτελέσματα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής αντίδρασης στην επιδημία Covid-19. Η σαφής και διαφανής επικοινωνία από επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους θα είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού και την ενθάρρυνση της συνεργασίας με συστάσεις για τη δημόσια υγεία.
Οι πολιτικές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσου. Η βελτίωση της υποδομής υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά σε κοινότητες χαμηλών πόρων, θα επιτρέψει την έγκαιρη και δίκαιη διαγνωστική δοκιμή εντός των κοινοτήτων.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό μας διδάσκει πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις επιδημίες, γιατί σαφώς δεν είμαστε.
Έτσι, αντί να φοβόμαστε μεταλλάξεις, ας επικεντρωθούμε στην εφαρμογή πολιτικών που μειώνουν την εξάπλωση του ιού και παρέχουν φροντίδα σε όσους την χρειάζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το