Άρθρα

Μετακίνηση μετ’ εμποδίων σε δρόμους προς παραλία Αλυκών

 

Του
Βασίλη Καλλία,
παιδαγωγού κυκλοφορίας
– εκπαιδευτή οδηγών

Εδώ και μήνες γίνονται έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου της πόλης μας. Από την άλλη, ο Βόλος χρόνια τώρα σφύζει από μπαλώματα στην άσφαλτο, τοποθετημένα με ιδιαίτερη βιασύνη και προχειρότητα χωρίς τις τεχνικές φροντίδες που προβλέπονται. Ως αποτέλεσμα, έχει προκύψει καθίζηση του δρόμου στα συγκεκριμένα σημεία, ακόμα και αποκόλληση του «προσωρινού» κομματιού από το έδαφος.
Κλασσικό αποτύπωμα – απόδειξη αυτής της κατάστασης είναι το έργο της τοποθέτησης οπτικής ίνας πριν από χρόνια, μία σχισμή μερικών εκατοστών παράλληλη με τον δρόμο. Ποιος οδηγός δικύκλου ή ποδηλάτου με μικρή διάμετρο ζάντας ή μικρό πάχος ελαστικού δεν κινδύνεψε ή τουλάχιστον δεν ξαφνιάστηκε στο πέρασμα αποφυγής αυτής της εσοχής; Ανταγωνιστικά σε βαθμό κινδύνου τα έργα συντήρησης ή βλάβης των δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού κ.λπ., με χρήση ψυχρής ασφάλτου και… χτύπημα με το πίσω μέρος του φτυαριού για να «καθίσει» το υλικό στη λακκούβα. Πρωταγωνιστικά, όμως, εδώ και μήνες τα αποτυπώματα στην επιφάνεια των δρόμων από το πέρασμα των νέων αγωγών νερού. Τις τελευταίες μέρες, κάποιοι από εμάς, μέσα σε αυτούς και εγώ, γίναμε μάρτυρες της σχολαστικότητας των συνεργείων στα έργα αποκατάστασης της ασφάλτου στους δρόμους του κέντρου (Κ .Καρτάλη, Ιωλκού) με μηχανήματα, συμπιεστές εδάφους (δονητικοί βάτραχοι) για την αποφυγή καθίζησης. Θα έπρεπε παντού ο κάθε εργολάβος να δείξει την ίδια προσοχή γιατί πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο.
Ξεχωρίζουμε τρία από τα πολλά σημεία λόγω συχνότητας περάσματος από ιδιαίτερες ομάδες χρηστών. Το κομμάτι της οδού Γρ. Λαμπράκη από τον κόμβο στα παλιά ψαράδικα μέχρι τον κόμβο στο ύψος του Κραυσίδωνα χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Ένας δρόμος που χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες Βολιώτες οδηγούς που γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά και από εκατοντάδες ξένους που στο αντίκρισμα των ανωμαλιών πολλές φορές, αλλάζουν ξαφνικά λωρίδα χωρίς φλας και έλεγχο καθρεπτών.
Ο ασφαλτοτάπητας με τη σωρεία των πρόχειρων μπαλωμάτων στη Λ. Αθηνών, στο ύψος της συνοικίας Αϊβαλιώτικα, εδώ και χρόνια, είναι, πέρα από επικίνδυνος κυρίως για τους δικυκλιστές, μια εικόνα ντροπής για την πόλη μας. Τέλος εγκαταλείποντας την οδό Αθηνών και εισερχόμενοι στην οδό Προφήτη Ηλία με προορισμό την πλαζ των Αλυκών, παρατηρούμε μια από τα ίδια, με καθίζηση εδάφους και «αστεία» έργα αποκατάστασης. Επίσης, υπάρχουν σημεία που τα καπάκια του αποχετευτικού έχουν δημιουργήσει εσοχές με ύψος άκρως επικίνδυνο για τροχούς σκούτερ και μοτοποδηλάτων γενικότερα. Το καλοκαίρι πλησιάζει, τα παιδιά μας θα τιμήσουν το μέρος προσεγγίζοντάς το από όλες τις συνοικίες της πόλης με δίτροχα, μηχανοκίνητα και μη. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να είναι ο δρόμος στρωτός και όσο γίνεται ασφαλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το