Τοπικά

Μεταφέρεται στην παλιά πτέρυγα το αρχειακό υλικό του Νοσοκομείου Βόλου 

Το Νοσοκομείο είναι ένας οργανισμός που διαχειρίζεται μεγάλο όγκο πληροφορίας, ο οποίος σήμερα είναι κυρίως σε έντυπη – χειρόγραφη μορφή, δύσκολα αναζητήσιµος ενώ πολλές φορές φθείρεται και αλλοιώνεται. Το Νοσοκομείο και κάθε τμήμα ξεχωριστά έχει την ευθύνη της φύλαξης και σωστής αρχειοθέτησης του αρχειακού υλικού όλων των ασθενών και θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά και φύλαξη σε νέο χώρο και των βιβλίων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που σύμφωνα με τη νομοθεσία διατηρούνται στο διηνεκές.
Επίσης για την εγκατάσταση του νέου Στεφανιογράφου θα πρέπει να συσκευαστεί, αρχειοθετηθεί, μεταφερθεί το αρχειακό υλικό των κλινικών που καταλαμβάνουν τους συγκεκριμένους χώρους όπως η Μαιευτική, Οικογενειακός προγραμματισμός, Βιβλία ΤΕΠ , Φάκελοι ασθενών. Ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να παραλάβει το αρχείο των Βιβλίων ΤΕΠ, των Φακέλων Ασθενών και τις καρτέλες μαιευτικής, µε τα αρχεία που είναι οργανωμένα εντός φακέλων, που εσωκλείει το πλήθος των τεκμηρίων για κάθε ασθενή. Θα γίνει καταγραφή συσχέτισης και κατηγοριοποίηση του αρχειακού υλικού ανά είδος κλινικής, έτος νοσηλείας, συσκευασία για τη μεταφορά των φακέλων με ειδική διαφανή μεμβράνη για την αποφυγή αλλοιώσεων από υγρασία και εξωτερικές αιτίες, αλλά και για την εύκολη διαχείρισή τους. Το Νοσοκομείο θα διαθέσει τον πρώτο όροφο της παλαιάς πτέρυγας, παλαιά χειρουργεία, παλαιά ΜΕΘ και το υπόγειο της παλαιάς πτέρυγα. Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να προβεί στη λήψη του αρχειακού υλικού, την ειδική συσκευασία τους σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας δεδομένων, απορρήτου και προστασίας από εξωτερικές αλλοιώσεις.

Αντιδράσεις νοσοκομειακών για μετακύλιση αστικών ευθυνών
Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας ζητεί να λυθεί το ζήτημα της ευθύνης πληρωμής των γιατρών στις επιδικαζόμενες αστικές αποζημιώσεις ασθενών.
Επισημαίνουν ότι το θέμα τέθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υπήρξε απάντηση και έτσι επανέρχονται με νέα επιστολή.
«Είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπει κανείς το δημόσιο να μετακυλά τις αστικές αποζημιώσεις στους υπαλλήλους. Είναι αδιανόητο και τραγελαφικό να ζητεί το νοσοκομείο από υπάλληλο ιατρό να καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, πόσο μάλλον το επιδικασθέν ποσό των 850.000 ευρώ», αναφέρει η επιστολή, με αφορμή δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για γιατρό στη Λάρισα.
Το υπουργείο, σύμφωνα με την Ένωση, πρέπει άμεσα να παρέμβει και να ανασταλεί η ανεκδιήγητη εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Ο λόγος, είναι απλός. Οι ιατροί του ΕΣΥ είμαστε υπάλληλοι του ΕΣΥ. Όφελος από την εργασία μας (δηλαδή κέρδος) έχει μόνο ο εργοδότης μας. Αφού ο εργοδότης μας και μόνο αυτός, έχει κέρδος από την εργασία μας και είναι ο μόνος που καθορίζει το κέρδος που θα έχει (ή που θα έπρεπε να έχει) από την εργασία μας, δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη στις περιπτώσεις υπαλληλικού – ιατρικού λάθους (εξαιρείται η περίπτωση δόλου, δηλαδή ηθελημένου λάθους).
Είναι λοιπόν άστοχο, παράλογο και παράνομο να προσπαθεί το υπουργείο Υγείας σήμερα να μεταφέρει την ευθύνη της αποζημίωσης στους υπάλληλους του! ! ! Τι θα πει σε περίπτωση που υπάρχει «βαρεία αμέλεια»; Φυσικά, συνήθως σε ελαφρά δε γίνεται λόγος βλάβης. Η μόνη περίπτωση που λογικά εξαιρείται είναι η περίπτωση ύπαρξης δόλου. Το υπουργείο φρόντισε για τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων πριν τους «ζητήσει τα ρέστα»; Το υπουργείο ρώτησε τους υπαλλήλους πόσο να χρεώνει τις ιατρικές/νοσηλευτικές πράξεις ώστε να καλύπτει τις περιπτώσεις αστικής ευθύνης; Το υπουργείο φρόντισε την κάλυψη των υπαλλήλων για την περίπτωση της αστικής ευθύνης; Προξενεί απορία πως οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ δεν φρόντισε για την επαρκή επάνδρωση και εκπαίδευση των νοσοκομείων, έσπευσε να βγάλει μία τέτοια εγκύκλιο. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει μία τέτοια αδικία να συνεχιστεί, γιατί θα είναι το ίδιο υπεύθυνη για την ερήμωση των νοσοκομείων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το