Ελλάδα

Μετά από 2,5 χρόνια συνδέουν το hotspot της Μόριας με τον βιολογικό – Φρικτές συνθήκες στον καταυλισμό

Υστερα από δύομιση χρόνια, υποσχέσεις, δημοσιεύματα με εικόνες που εξευτελίζουν τη χώρα διεθνώς και μια μήνυση του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού, ξεκινά αύριο το έργο της σύνδεσης του hot spot της Μόριας με τον βιολογικό καθαρισμό λυμάτων της Μυτιλήνης.

Η σύμβαση κατασκευής του έργου με τη ΔΕΥΑΛ αναρτήθηκε στην Διαύγεια και αύριο, με ίδια μέσα ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου το οποίο αποτελούσε ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα, μέρος των λυμάτων του καταυλισμού, μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού ή μέσω χειμάρρου καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και χρόνος περαίωσής του είναι στις αρχές καλοκαιριού του 2019.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, μιλώντας στο iefiemerida.gr περιέγραφε ως βασικό πρόβλημα των 9.000 προσφύγων στη Μόρια το αποχετευτικό, καθιστώντας τις συνθήκες διαβίωσης φρικτές. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου εδώ και μήνες έχει υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. «Το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Λένε ότι ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα και θα ξεκινήσει. Είναι 2μιση χρόνια αυτή η ιστορία. Αρχικά το είχε αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία και στη συνέχεια το πήρε το υπουργείο Άμυνας. Έλεγαν μέσα στον Αύγουστο ότι θα ήταν έτοιμο. Τώρα ακούμε πως τώρα θα ξεκινήσει. Το δίκτυο είναι για 800 άτομα. Κανονικά το Κέντρο δεν είναι ούτε για 3.000 άτομα, αλλά για 800, όσο αντέχει το δίκτυο της αποχέτευσης. Τα λύματα τώρα ξεχειλίζουν έξω. Πάνω σε αυτό έχω κάνει και την μήνυση για την υγειονομική βόμβα που υπάρχει», καταλήγει ο κ. Σπύρος Γαληνός.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το