Τοπικά

Μετά από 2,5 αιώνες «ζωντανεύει» το Ελληνομουσείο της Ζαγοράς

Το Ελληνομουσείο του Ρήγα Φεραίου είναι ένα από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα κτίρια του Πηλίου, απομεινάρι του λαϊκού πολιτισμού που άντεξε στις «καταδρομές» του χρόνου και των καιρών. Το κτίριο του Ελληνομουσείου αποτελεί δείγμα του αυστηρού και λιτού ύφους της αρχιτεκτονικής της Βορείου Ελλάδος και της Ηπείρου και τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία κτισμάτων φρουριακής μορφής της τότε εποχής.
Ο Δήμος Ζαγοράς θα υπογράψει προγραμματική 516.000 ευρώ με την Περιφέρεια για τη διάσωση του κτιρίου.
Το κτίριο του Ελληνομουσείου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και η ανέγερσή του χρονολογείται περί το 1777. Η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε στη θέση παλιού σχολείου που λειτουργούσε από το 1767 ως αίθουσα διδασκαλίας δίπλα στη βιβλιοθήκη.

Μερικοί από τους μαθητές του Ελληνομουσείου που διέπρεψαν στον χώρο των γραμμάτων και των κοινών, είναι οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος, Άνθιμος Γαζής, Γρηγόρης Κωνσταντάς και Καλλίνικος Λαπάτης, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο πατριάρχης Καλλίνικος ήταν αυτός μάλιστα που έδωσε το όνομα στο σχολείο που μέχρι σήμερα αναφέρεται ως «Ελληνομουσείο» θεωρούμενη τότε ως ανώτερη σχολή. Η φήμη του Ελληνομουσείου γρήγορα απλώθηκε στην περιοχή. Ήταν μια Σχολή που παρείχε γνώσεις από Γυμνάσιο μέχρι Ακαδημία όπως θα λέγαμε σήμερα. Διδάσκονταν Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφία, Ιστορία, Θρησκευτικά, Γεωγραφία, Φυσικά, Μαθηματικά και ξένες γλώσσες (Λατινικά, Γαλλικά). Μια τέτοια λοιπόν Σχολή με διδακτική ύλη σε πιο σύγχρονες βάσεις πλέον και με την πλούσια και οργανωμένη Βιβλιοθήκη που διέθετε, ήταν επόμενο να τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών, τόσο από πλευράς μαθητών, όσο και διδασκάλων. Η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1790, όταν και διακόπηκε. Το 1800 επαναλειτούργησε μέχρι και που οριστικά πλέον σταμάτησε να λειτουργεί μερικά χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Η Βιβλιοθήκη του διαθέτει περί τα 18.000 βιβλία. Το έργο της επισκευής και αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα Φεραίου περιλαμβάνει εξειδικευμένες κτιριακές εργασίες, αλλά και εργασίες συντήρησης. Η αποκατάσταση και επισκευή του έργου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα καλύτερα από επιστημονικής και τεχνικής άποψης πρότυπα και υλικά εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, καθώς και όλες τις υποδείξεις των υπηρεσιών από έμπειρα και εξειδικευμένα συνεργεία στον τομέα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το