Τοπικά

Μέσω οικογενειακού γιατρού οι παραπομπές – Αντιδράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας

Νέο σύστημα παραπομπών των ασθενών, μέσω των οικογενειακών γιατρών, στα Νοσοκομεία, τους ιδιώτες γιατρούς και τα φαρμακεία, προωθεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.
Το νέο σύστημα καταργεί ουσιαστικά τις 200 επισκέψεις τον μήνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και δίνει τη δυνατότητα στους οικογενειακούς γιατρούς να κάνουν αυτοί τις παραπομπές των ασθενών είτε στο Νοσοκομείο είτε τους εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς.
Στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών από τον Μάιο του 2018, ενώ σταδιακά μέσα στον χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος.
Γι’ αυτό και το κράτος καλεί τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη, να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς για να μπορούν να παραπέμπονται στους ιδιώτες γιατρούς χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς, όπως επισημαίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, που αντιδρά στο νέο σύστημα, υπάρχουν ελάχιστοι έως μηδαμινοί οικογενειακοί γιατροί, αφού στο κάλεσμα που έκανε προ μερικών μηνών στους γιατρούς η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης χαρακτήρισε το όλο σύστημα «ως τουφεκιές στον αέρα», γιατί, όπως υποστήριξε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι πολίτες δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Και πριν μερικούς μήνες το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να αλλάξει το σύστημα, κάλεσε γιατρούς να κάνουν συμβάσεις, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, Προφανώς όμως, επειδή η τρόικα τους έτριξε τα δόντια, τώρα επανέρχονται με επικοινωνιακά τερτίπια για να δημιουργήσουν κλίμα. Ωστόσο ούτε οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν ούτε οι ΤΟΜΥ είναι επανδρωμένες με ικανοποιητικό αριθμό γιατρών εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι από δημόσιες δομές υγείας».

Ενδεικτικά, πρόσθεσε, πως στον Βόλο από τις 53 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων που προσφέρονταν για το νέο σύστημα, τελικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι δεκατρείς, ενώ από για τις δεκατρείς θέσεις παιδιάτρων, υπήρξε ενδιαφέρον μόλις από τρεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συμβάσεις για τις 200 επισκέψεις τον μήνα των παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων, ενώ στη συνέχεια θα καταργηθούν οι συμβάσεις και για τις άλλες ειδικότητες».
Από το νέο σύστημα των παραπομπών εξαιρούνται όλες οι δημόσιες δομές, επομένως οι ασθενείς θα μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα περιφερειακά ιατρεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το