Ελλάδα

Μέρκελ: Δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα παρά την γενναιόδωρη προσφορά

merkel2

Η Ευρώπη επιβιώνει γιατί ξέρει να κάνει συμβιβασμούς και αν χάσουμε αυτή την ικανότητα, χαθήκαμε, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κρίσεις σαν την ελληνική.

Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τις επιπτώσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού. Υπάρχουν κανόνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η ευρωζώνη και πρέπει να τηρούνται. Δεν θέλουμε να αποτύχει το ευρώ, ανέφερε επίσης η καγκελάριος.

“Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη”, δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

“Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη”, πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας πως “το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου” είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: “Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε” (…) “όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε”, επειδή, “αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο”.

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι “βάζει στην άκρη” τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε “αλληλεγγύη” μεταξύ των Ευρωπαίων και “προσπαθειών των ενδιαφερομένων” που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις “κοινές αξίες” της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της “εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλησεις” και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.

“Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, υπογράμμισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το