Κόσμος

Μέρκελ: Αναγκαία η διατήρηση ανοιχτών συνόρων εντός ΕΕ

Belgium EU Summit

Εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, «τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», προειδοποίησε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και αυτές γύρω από την ΕΕ.

Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, «το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», τόνισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο – Πομερανία και ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διατήρησης ανοιχτών των συνόρων εντός ΕΕ.
«Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη – κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων», κατέληξε η Καγκελάριος.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιπλέον ημέρα διπλής προβολής για την κινηματογραφική επιτυχία «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη

Την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα, φιλοξενεί η αίθουσα…

27 Μαρτίου 2024

Χατζηδάκης: H Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας και η Ψηφιακή Κάρτα είναι η απάντηση στη «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία

Τη βεβαιότητα ότι η δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνδυασμό με την…

27 Μαρτίου 2024

Καλάθι του Πάσχα: Πότε θα ανακοινωθεί – Τι προϊόντα θα περιλαμβάνει

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το «Καλάθι του Πάσχα»,…

27 Μαρτίου 2024

Βουλή: Δεύτερη ημέρα διαξιφισμών επί της πρότασης δυσπιστίας

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί και η δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης…

27 Μαρτίου 2024

Χωριό-φάντασμα ο Βλοχός Καρδίτσας: Οδοιπορικό 6 μήνες μετά τις πλημμύρες

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας, έξι μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της…

27 Μαρτίου 2024

Kung Fu Panda 4: Η ταινία κινουμένων σχεδίων στην πρώτη θέση του κινεζικού box office

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Kung Fu Panda 4» βρέθηκε στην κορυφή του ημερήσιου box office…

27 Μαρτίου 2024