Τοπικά

Μερική τύφλωση 9χρονου Βολιώτη από «στιλό» λέιζερ – Η οικογένειά του ζει έναν πραγματικό «Γολγοθά»

Μερική τύφλωση παρουσιάζει ένα αγόρι εννέα ετών από τον Βόλο αφού τραυματίστηκε στο μάτι πριν ένα χρόνο παίζοντας με ένα «στιλό» με πράσινο λέιζερ, από αυτά που πωλούνται από μικροπωλητές σε κάθε γωνιά της πόλης. Η οικογένειά του ζει έναν «Γολγοθά» και η ζημιά που προκλήθηκε στο μάτι του παιδιού αποκαλύφθηκε από τυχαίο οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς δεν παραπονέθηκε άμεσα στους γονείς του.
Σήμερα το παιδάκι νοσηλεύεται καθώς υπέστη σοβαρό ατύχημα, ανεξάρτητο από την τύφλωση στο μάτι του. Η «Θ» μίλησε με την οικογένειά του που δίνει αγώνα να στηρίξει το παιδί.
Το θέμα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Medical Journal, μετά από επιστημονική δημοσίευση της καθηγήτριας κ. Σοφίας Ανδρούδη που το παρακολουθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, το αγόρι είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο με τους γιατρούς να εκτιμούν αρχικά ότι η όρασή του θα επανερχόταν. Η βλάβη είναι πλέον μόνιμη καθώς κάηκε το πίσω μέρος του ματιού του.

Οι νέες εξετάσεις του 9χρονου έδειξαν, όμως, ότι το λέιζερ είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο τμήμα του αριστερού αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, το οποίο είναι κρίσιμο για την αναγνώριση προσώπων και λέξεων. Με αφορμή την επιστημονική ανακοίνωση, το θέμα παρουσιάστηκε στο CNN. Οι γιατροί αναφέρουν στο επιστημονικό κείμενό τους ότι το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς τα νεύρα γύρω από την τρύπα έχουν εξαϋλωθεί. Η όραση του 9χρονου είναι πλέον 2/10.
«Δεν είναι το μόνο περιστατικό καθώς παρακολουθούμε ακόμα ένα παιδάκι από τη Λάρισα. Στο θέμα έχει επιληφθεί και η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία» τόνισε στη «Θ» η κ. Ανδρούδη. Όπως είπε η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή για τα δύο παιδιά.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο σοβαρά προβλήματα δημιουργούν αυτά του είδους τα παιχνίδια. Είναι επικίνδυνα. Εάν το CNN δεν αναδημοσίευε την παρουσίαση είναι βέβαιο πως δεν θα το γνώριζε κανείς. Πιστεύω όλοι να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ζημιά στην ωχρά κηλίδα», είπε στη «Θ».
Με αφορμή την περίπτωση αυτή οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς για τους σοβαρούς κινδύνους από τέτοια παιχνίδια.
Ο πατέρας του 9χρονου είχε αγοράσει το λέϊζερ από έναν υπαίθριο πωλητή.

Σύμφωνα με τη γιατρό του παιδιού, την κ. Σοφία Ανδρούδη, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το χρώμα του λέιζερ γιατί το πράσινο και το μπλε λέιζερ είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από τα αντίστοιχα παιχνίδια που εκπέμπουν κόκκινη ή πορτοκαλί δεσμίδα λόγω της εξαιρετικά ισχυρής συχνότητάς τους.
«Αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού» δήλωσε στο CNN ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Λος Άντζελες, Τόμας Λι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το