Πολιτισμός

«Μέρες της Κηφισιάς» της Εύας Μ. Μαθιουδάκη – Ένα γλυκό, τρυφερό και ευαίσθητο βιβλίο

Της Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc,ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι! Μετά από τις ταινίες, για τις οποίες θα μιλάμε όλο το καλοκαίρι, γιατί τις έχουμε στην καρδιά μας και ειδικά στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική», ας μιλήσουμε και για ένα βιβλίο! Καιρό έχουμε! Αλλά και για βιβλία θα μιλάμε όλο το καλοκαίρι! Για πολλά βιβλία! Αυτή τη φορά αναφέρομαι σε ένα πολύ γλυκό, πολύ τρυφερό, πολύ ευαίσθητο βιβλίο που θα το αγαπήσετε βαθιά και θα σας συγκινήσει από την πρώτη του σελίδα. Είναι το βιβλίο «Μέρες της Κηφισιάς» της Εύας Μ. Μαθιουδάκη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, του Απριλίου του 2021.
Ποια είναι όμως η Εύα Μ. Μαθιουδάκη; Η συγγραφέας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στο Αμβούργο. Έπειτα από δεκαετή επαγγελματική εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Μόναχο, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάζεται σε μεγάλη ελληνική τράπεζα. Τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη της νουβέλα «Αυτός ο ένας, ο Αρίστος» και το 2017 ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «Μικρά πείσματα». Το 2019 εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Ο φταίχτης» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη, ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Διηγήματά της, καθώς και άρθρα της για την ελληνική χλωρίδα έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Από το 2020 συνεργάζεται με το περιοδικό Γαστρονόμος της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Το βιβλίο αναφέρεται στην Κηφισιά του ’50 και του ’60 και διαδραματίζεται γύρω από ένα κορίτσι, την Ισμήνη Βλάμου, η οποία ζει σ’ ένα σπίτι στον πανέμορφο κήπο από ένα πολύ πλούσιο κηφισιώτικο αρχοντικό, βίλα, όπως την ονομάζουν όλοι στο βιβλίο, και όσα λαμβάνουν χώρα στη ζωή της, αλλά και στη ζωή των γύρω από αυτή. Ένας μεγάλος έρωτας, ένα οικογενειακό μυστικό που αργεί να αποκαλυφθεί, μοναδικοί ήρωες σε μικρούς και μεγάλους ρόλους, καθώς και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας συνθέτουν το σκηνικό της μυθοπλασίας. Πλούσιοι και φτωχοί, ντόπιοι και πρόσφυγες συνυπάρχουν γύρω από αρχοντικά και παραπήγματα διαμορφώνοντας την ανθρωπογεωγραφία της Κηφισιάς και γενικότερα της Αθήνας.
Η Ισμήνη Βλάμου είναι η κόρη του πρόσφυγα κηπουρού, του Παναγή, ο οποίος εργάζεται στα κτήματα του αρχοντικού της οικογένειας Σωτηριάδη και της Ουρανίας από την Αμοργό, η οποία εργάζεται επίσης ως οικιακή βοηθός για την οικογένεια Σωτηριάδη.
Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο κόσμους, καθώς η Ισμήνη ακροβατεί από τη μια στον κόσμο της εργατιάς και της προσφυγιάς, τον οποίο αντιπροσωπεύουν οι γονείς της και από την άλλη στον κόσμο των ευκατάστατων αστών, που αντιπροσωπεύει η οικογένεια Σωτηριάδη, με την οποία αναπόφευκτα έρχεται σε επαφή. Θα σπουδάσει παιδαγωγικά στο Αρσάκειο και θα παντρευτεί έναν γιατρό, καταφέρνοντας έτσι να πραγματοποιήσει τον πιο κρυφό πόθο της μάνας της και όλης της εργατικής τάξης εκείνης της εποχής: Να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια και να ζήσει μια άνετη ζωή μεταπηδώντας στη μεσοαστική τάξη.

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, με πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα γραφή και λόγο, που δεν θες πραγματικά να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σε ταξιδεύει μέσα από πρόσωπα και καταστάσεις σε μια Αθήνα που έχει χαθεί πια, αλλά και σε χρόνια που σημάδεψαν την Ελλάδα και τη γενιά των γονιών μας. Με μια εξαιρετική αφήγηση που δεν θες πραγματικά να τελειώσει, σου γλυκαίνει την ψυχή και σου μαθαίνει για γεγονότα και πρόσωπα τόσο ενδιαφέροντα που πραγματικά λες πως άξιζε τον κόπο να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στο τέλος, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, δίνει ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα σ’ αυτό το τόσο εξαιρετικό βιβλίο. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε γιατί θα μεταφερθείτε σ’ έναν κόσμο που πραγματικά θα σας γλυκάνει, θα σας ομορφύνει έστω και για λίγο τη μέρα σας και θα σας συναρπάσει.
Και όπως λέει η συγγραφέας στο βιβλίο: «Κάθε τόπος έχει παρελθόν, το ίδιο και οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους τόπους και την ιστορία τους».
Καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το