Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα μάρμαρα του Παρθενώνα επανενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαδιακής χρονιάς για την εκστρατεία ανάκτησης των αριστουργημάτων του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.
Η κάλυψη του κενού στο Βρετανικό Μουσείο
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».
Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».
Ο Guardian γράφει ότι για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.
«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».
Η Μάσκα του Αγαμέμνονα στη Βρετανία;
Ο Guardian σημειώνει ότι από τότε που διατυπώθηκε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, οι εικασίες ήταν έντονες ότι θησαυροί, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα – η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως η «Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για τα μάρμαρα.
Σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την οξύτητα που έχει κυριαρχήσει στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης, οι δύο πλευρές άρχισαν να μιλούν για «εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης, τονίζει το δημοσίευμα.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα μάρμαρα, εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα ευθέως από οποιονδήποτε προκάτοχό του.
«Όχι» σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου
Η κ. Μενδώνη, πρόσθεσε: «Ο Παρθενώνας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με την παγκόσμια σημασία του … απαιτεί την ακεραιότητά του στον τόπο [όπου σκαλίστηκαν τα γλυπτά] και για τους λόγους που το δημιούργησαν».
Αρνήθηκε ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης, που θα κατασκευαζόταν ειδικά για την έκθεση των αγαλμάτων, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», είπε.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι Βρετανοί δεν είχαν μάθει την αλήθεια για τον Έλγιν και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήθηκαν τα μάρμαρα, η κ. Μενδώνη επικαλέστηκε τον Hugh Hammersley, βουλευτή του 19ου αιώνα, ο οποίος το 1816 δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τα γλυπτά από τον Σκωτσέζο διπλωμάτη ήταν μια «πράξη λεηλασίας».
Ο Μενδώνη μίλησε όμως και για τη θετική διάθεση πίσω από τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας.
«Ακόμα και άνθρωποι που για χρόνια αντιδρούσαν στην επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας», είπε. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα».
Πηγή: Έθνος