Τοπικά

Μελισσοκόμος από την Αγριά κατέκτησε το πλατινένιο βραβείο στον διαγωνισμό «International London Honey Awards 2021»

Ένας μελισσοκόμος με έδρα την Αγριά κρατάει στα χέρια του έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» και για δεύτερη χρονιά κατάφερε να διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας για το μέλι που παράγει. Ο Χρυσόστομος Μπουρλότος με το μέλι πεύκου «Δραγασιά» κατέκτησε το πλατινένιο βραβείο στον διαγωνισμό «International London Honey Awards 2021» και πλέον έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για την υψηλή ποιότητα της δουλειάς του, που γίνεται γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το μέλι δικαίως χαρακτηρίζεται ως χρυσός της φύσης. Όμως, η διαδρομή από την κυψέλη στο βάζο απαιτεί επίπονη και εντατική δουλειά από τον επιτυχημένο παραγωγό, ο οποίος μέσα σε τρεισήμισι χρόνια ενασχόλησης με τη μελισσοκομία έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, ενώ δείχνει έμπρακτα πως ο πρωτογενής τομέας στη Μαγνησία μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Πέρυσι τέτοιο καιρό, το μέλι βελανιδιάς «Δραγασιά» κέρδισε την πρωτιά στον διεθνή διαγωνισμό «International London Honey Awards». Φέτος, ο κ. Μπουρλότος κατέκτησε ένα ακόμη πλατινένιο βραβείο ποιότητας επί αγγλικού εδάφους, αυτή τη φορά με το μέλι πεύκου που παράγει. Η προσήλωση στο επάγγελμα που διάλεξε να ακολουθήσει, έπειτα από την αποχώρησή του από το δυναμικό μεγάλης τοπικής βιομηχανίας, μοιάζει με το εισιτήριο της επιτυχίας. Κι αυτό γιατί, όχι απλά επειδή κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή και να γνωρίσει τη διεθνή καταξίωση, αλλά διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Ετούτο είναι και το σπουδαιότερο επίτευγμα για τον Βολιώτη μελισσοκόμο, ο οποίος στο εργαστήριο που λειτουργεί στην Αγριά και έχοντας την απόλυτη στήριξη της οικογένειάς του, παράγει το μέλι πεύκου και βελανιδιάς «Δραγασιά».


«Φέτος αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό με το μέλι πεύκου και ήταν το μοναδικό αυτού του είδους που απέσπασε πλατινένιο βραβείο, πρώτευσε δηλαδή στην κατηγορία του ανάμεσα σε συμμετοχές από πολλές χώρες. Και επειδή παρακολουθώ τα «London Honey Awards», ένα μέλι πεύκου είχε να πάρει πλατινένιο βραβείο ποιότητας από το 2018», δήλωσε ο Χρυσόστομος Μπουρλότος. «Ο διαγωνισμός κύλησε όπως και πέρυσι, με την «τυφλή» μέθοδο δοκιμής από δώδεκα sommeliers διεθνούς κύρους και βαθμολογείται η γεύση του μελιού, το χρώμα, η επίγευση που αφήνει, ενώ η ποιότητα ελέγχεται μέσα από τις αναλύσεις που στέλνει κάθε συμμετέχοντας. Εάν η βαθμολογία που συγκεντρώσεις, κυμαίνεται από 95,5 μέχρι 100, τότε παίρνεις πλατινένιο βραβείο, όπως έγινε και με το μέλι πεύκου «Δραγασιά» φέτος», είπε στη συνέχεια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έγινε στις 27 Ιουνίου από τους Άγγλους διοργανωτές.

Οι σημαντικές διακρίσεις του μελιού «Δραγασιά» μπορούν να αποτελέσουν το εισιτήριο για τη διεθνή αγορά, αν και η… περιπέτεια του Covid-19 έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό των εξαγωγών. «Έπειτα από το περσινό βραβείο προέκυψαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από Γαλλία και Γερμανία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω-κάτω και προς το παρόν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην εγχώρια αγορά. Το ευτύχημα είναι πως η διάθεση σε καταστήματα delicatessen στον Βόλο έχει αυξηθεί, ενώ πλέον έχουμε πελατολόγιο από αρκετές πόλεις της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Μπουρλότος, ο οποίος καθημερινά μοχθεί για την εξέλιξη της επιχείρησής του. «Το επάγγελμα του μελισσοκόμου δεν είναι εύκολο», παραδέχθηκε και εξήγησε τους λόγους: «Υπάρχουν αρκετές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, για το μέλι βελανιδιάς έχω τις κυψέλες στην Αγιά, ενώ αντίστοιχα για το μέλι πεύκο τα μελίσσια είναι στην Εύβοια. Ο πρωτογενής τομέας προσφέρει ευκαιρίες επένδυσης, αλλά απαιτείται κόπος».
Κλείνοντας δε, μίλησε για την ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας: «Το ελληνικό μέλι είναι από τα κορυφαία στον κόσμο και θεωρώ πως θα έπρεπε το κράτος να στηρίζει περισσότερο τον κλάδο. Όπως πράττει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας που βοηθάει τους παραγωγούς μελιού Manuka (σ.σ. πρόκειται για το ομώνυμο δέντρο που αναπτύσσεται μόνο στη συγκεκριμένη χώρα της Ωκεανίας) και εξασφαλίζουν τρομερά υψηλές τιμές για το προϊόν τους, παρότι στην Ελλάδα υπερτερούμε κατά πολύ από άποψη ποιότητας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το