Τοπικά

Μελέτη πολεοδόμησης 87 στρεμμάτων στην πρώην Βαμβακουργία

Τη μελέτη που αφορά στην πρώτη φάση πολεοδόμησης των 87 στρεμμάτων από το οικόπεδο της πρώην Βαμβακουργίας, κατέθεσε πριν δέκα περίπου μέρες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένει την έγκρισή της, ώστε σταδιακά να αρχίσουν και οι εργασίες κατασκευής των πανεπιστημιακών κτιρίων.
Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του τοπικού ακαδημαϊκού Ιδρύματος και πολυμελής ομάδα καθηγητών από διάφορα Τμήματα εργάζεται γι’ αυτή την υπόθεση.
Τελευταία κίνηση της αρμόδιας επιτροπής ήταν η εκπόνηση της μελέτης για την πρώτη φάση πολεοδόμησης του μεγάλου αυτού οικοπέδου, που ως γνωστόν έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια από το υπουργείο Εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Η μελέτη 100 σελίδων περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

Στο οικόπεδο το Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει να ανεγείρει κτίρια για τη στέγαση των τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων του Βόλου, εστίες με εκατοντάδες κλίνες, χώρους για την έρευνα και την καινοτομία, χώρους για την ψυχαγωγία των φοιτητών, ενώ θα υπάρχει και κτίριο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες σπουδαστών του ΟΑΕΔ.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο πανεπιστημιακό campus που θα αναζωογονήσει την περιοχή» τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής κ. Γιώργος Πετράκος και πρόσθεσε πως «αυτό το έργο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες αιχμής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Ο ίδιος εξήγησε πως το Πανεπιστήμιο έχει κινηθεί ήδη σε δύο πλευρές για την προώθηση του έργου. Πρώτον κατέθεσε λίγο πριν τις εκλογές το σχέδιο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και να ενταχθεί σε πρόγραμμα άντλησης πόρων μέσα από τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
«Από επικοινωνία που είχα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, φάνηκε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέγερσης των κτιρίων ανέρχεται στα 40-50 εκατομμύρια ευρώ. Άρα αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Πετράκος.

Παράλληλα ανέφερε πως «η δεύτερη κίνηση ήταν η κατάθεση πριν μερικές μέρες της μελέτης για την πρώτη φάση πολεοδόμησης του οικοπέδου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή ο χώρος αυτός με τα 87 στρέμματα δεν έχει πολεοδομικό σχέδιο και δεν είναι ενταγμένος στο σχέδιο πόλης. Για να γίνει οτιδήποτε εκεί, θα πρέπει να πολεοδομηθεί. Εμείς ακολουθήσαμε μια διαδικασία του ειδικού σχεδίου και καταθέσαμε τη μελέτη. Στη μελέτη λέμε ουσιαστικά πως οι χρήσεις που έχουμε επιλέξει για το οικόπεδο αυτό, είναι συμβατές με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και επιβάλλεται να γίνουν τέτοιου είδους έργα εκεί, ώστε να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας. Εφόσον εγκριθεί η πρώτη φάση, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση που είναι τα αναλυτικά σχέδια. Μετά και την ένταξη του έργου αυτού στο ΣΔΙΤ θα ξεκινήσουμε τις προσκλήσεις προς τους επενδυτές – εργολάβους που θα αναλάβουν να εκπονήσουν το όλο εγχείρημα σε διάστημα δύο ετών».

Αναπτυξιακό έργο
«Γενικώς βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για την υλοποίηση του έργου το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Υπάρχει μια επιτροπή από καθηγητές που δουλεύουν εθελοντικά για αυτό το έργο, γιατί θέλουμε να αναπτύξουμε το πανεπιστήμιο» κατέληξε ο κ. Πετράκος.
Επομένως σε αυτή τη φάση το Πανεπιστήμιο αναμένει απαντήσεις σε δύο επίπεδα, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το