Τοπικά

Μελέτη για αποκατάσταση ζημιών σε κτιριακές υποδομές του Δήμου Αλμυρού από τον “Ιανό”

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού η τεχνική έκθεση που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία, για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις κτιριακές υποδομές του Δήμου από τον «Ιανό». Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 350.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και από ΣΑΤΑ του Δήμου Αλμυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και την εισήγηση του δημάρχου Αλμυρού και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βαγ. Χατζηκυριάκου, «οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 προξένησαν σημαντικές βλάβες και ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα στα δώματα των κτιρίων του Δήμου. Οι βλάβες εντοπίζονται στην υγρομόνωση ταρατσών και των κεραμοσκεπών κυρίως, συνεπεία της έντονης νεροποντής σε συνδυασμό με τη φθορά και τη μη επαρκή συντήρηση παρελθόντων ετών».
Τα κυριότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με τα εξής:
-Υγρασία σε δώματα ελείψει υγρομόνωσης, ή καταστροφής παλιάς υπάρχουσας.
-Εμφάνιση μούχλας λόγω υγρασίας σε κύριους χώρους λειτουργίας των κτιρίων.
-Σαθρά επιχρίσματα σε τοιχοποιίες.
-Κατεστραμμένα κεραμίδια κορυφογραμμών.
-Κάμψη στα ξύλινα ζευκτά στεγών λόγω υγρασίας.

Στα κτίρια που θα γίνουν παρεμβάσεις, οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι:
-Αποξήλωση κατεστραμμένων μονώσεων, απομάκρυνση τσιμεντοπλακών επικαλύψεων, επιμελής καθαρισμός επιφανειών δώματος, δημιουργία ρύσεων με διάστρωση κονιοδέματος.
-Κατασκευή στέγης ή επίστρωση συνθετικών μεμβρανών ή επίστρωση με ελαστομερή μεμβράνη (ασφαλτόπανο) αντιπαγοτικό βαρέως τύπου υψηλής αντοχής σε καιρικές συνθήκες. για την υγρομόνωση των κτιρίων.
-Ομοίως αποξήλωση κατεστραμμένων ζευκτών κεραμοσκεπών και αντικατάσταση αυτών με κατασκευή νέας στέγης με τοποθέτηση αναπνέουσας μεμβράνης υγρομόνωσης.
-Τέλος θα καθαιρεθούν τα σαθρά επιχρίσματα και θα γίνουν χρωματισμοί αντιμουχλικοί αδιαβροχοποιητικής υφής.
Να αναφερθεί ότι η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης διότι υφίστανται λόγοι κατεπείγοντος.

«Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανοικτές ή κλειστές διαδικασίες απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο που όχι μόνο θα καθυστερήσουν την υλοποίηση των έργων αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών. Όποια άλλη διαδικασία και να ακολουθηθεί απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα μόνο για την παραλαβή των προσφορών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηκυριάκος.
Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημ. Εσερίδης διαφώνησε, τονίζοντας πως «όπως και σε άλλες προηγούμενες περιπτώσεις έργων της θεομηνίας δεν είναι σωστός ο τρόπος ανάθεσης των έργων της θεομηνίας «Ιανός»».
Τη διαφωνία τους για τον τρόπο ανάθεσης του έργου εξέφρασαν και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Χρ. Καρακώστας και Αρ. Καραγεώργος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το