Τοπικά

Μελέτη για ανάδοχο στο καταφύγιο αδέσποτων στον Δήμο Βόλου

Ομόφωνα εγκρίθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου η μελέτη και οι όροι διακήρυξης για τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού µειοδοτικού διαγωνισµού, για την «Περισυλλογή, ηµερήσια φιλοξενία, φροντίδα, επανένταξη και κτηνιατρική περίθαλψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκυλιών) στο δηµοτικό ενδιαίτηµα στη θέση Μαραθάς» διάρκειας δώδεκα µηνών και συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισµού 110.248,40 ευρώ.

Η µελέτη αφορά στην υλοποίηση του προγράµµατος για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου Βόλου. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έντονη η παρουσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του ∆ήµου.
Η ∆ηµοτική Αρχή, εκφράζοντας την επιθυµία της για έµπρακτη στήριξη του δικαιώµατος των ζώων, αλλά και την προστασία της δηµόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονήσει ένα πρόγραµµα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαµβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά µε την προστασία και την καλή µεταχείρισή τους. Ο ∆ήµος Βόλου εφαρµόζει από την πρώτη στιγµή τον Ν. 4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει µε τον Ν. 4235/2014 το πρόγραµµα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Προκειµένου να γίνει σωστή διαχείριση, συνέταξε τη µελέτη ενδεικτικού προϋπολογισµού 110.248,40 ευρώ, η οποία θα περιλαµβάνει την παρακολούθηση και την περισυλλογή, τη µεταφορά και τη φιλοξενία, την σίτιση και την καθαριότητα, την στείρωση, τη σήµανση και καταχώρηση στο ΕΜΖΣ, τον εµβολιασµό, τον αιµατολογικό και βιοχηµικό έλεγχο των αδέσποτων ζώων και αποθεραπεία, µε τελική έκβαση την υιοθεσία ή αναδοχή αυτών και την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του διευρυµένου ∆ήµου Βόλου.
Το πρόγραµµα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στα όρια του ∆ήµου Βόλου είναι κατ’ εφαρµογή του Ν.4830/2021, που αφορά στον τρόπο σήµανσης, καταγραφής των αδέσποτων ζώων και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σκοπός του είναι η σταθεροποίηση και µελλοντικά η µείωση του πληθυσµού τους, εφαρµόζοντας ένα πρόγραµµα περισυλλογής, καταγραφής, σήµανσης, στείρωσης, εµβολιασµού, υιοθεσίας ή αναδοχής και τέλος επανένταξης στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό. Θα επαναφέρονται, όσα από τα ζώα δεν υιοθετηθούν, δηλαδή σε περιοχές µακριά από σχολεία, αθλητικά κέντρα, λιµάνια, εκκλησίες και αυτοκινητόδροµους ταχείας κυκλοφορίας στον ίδιο ∆ήµο. Με αυτήν τη διαδικασία τα ζώα δεν θα µεταφέρουν ασθένειες και θα µειωθεί ο πληθυσµός τους αφού µε τη στείρωση δεν θα πολλαπλασιάζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το