Τοπικά

Μελαγχολία στις γιορτές – Τι προκαλεί αρνητικά συναισθήματα

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν συνδυαστεί με χαρούμενα συναισθήματα, ευφορία, γέλια και ευχάριστη διάθεση. Ωστόσο, η «κατάθλιψη» των γιορτών, η μελαγχολία καταβάλλει συχνά αρκετούς ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές το συναίσθημα αυτό δεν έρχεται στις γιορτές, αλλά μια κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκεται το άτομο.

«Πολλές φορές όταν έχουμε μια απλή μελαγχολία ή έναν γενικευμένο ήπιο αρνητισμό, μπορεί να «κρυφθεί» στις καθημερινές δραστηριότητες. Όταν αλλάζει το κλίμα, η ατμόσφαιρα είναι πιο γιορτινή και πιθανόν να εντείνονται τα ήδη υπάρχοντα αρνητικά σύννεφα που έχουμε στο μυαλό μας» εξήγησε η ψυχολόγος κ. Εύη Γιαννίκου.
Όπως η ίδια σημείωσε, κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, καθώς έρχονται σε επαφή με ανθρώπους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, με τους οποίους δεν έχουν καλές ή υγιείς σχέσεις. Εκεί αναμοχλεύονται μοτίβα που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα.
«Χτυπάει το καμπανάκι για ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Δεν είναι ότι οι γιορτές καθαυτές προκαλούν μελαγχολία» ανέφερε η κ. Γιαννίκου και πρόσθεσε πως «μπορεί κάνοντας μια αναδρομή, ανάλογα με τι του έχει συμβεί (απώλεια, διαζύγιο, αλλαγή κατοικίας, ανεργία), οι σκέψεις να είναι πιο σκοτεινές».
Η μελαγχολία των γιορτών παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μεταβατική ηλικία.

Η κ. Γιαννίκου επισήμανε πως όταν υπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. «Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας ανεξαρτήτως γιορτών» σημείωσε.
Για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα λόγω οικογενειακών συνθηκών, η κ. Γιαννίκου συνιστά ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να δρουν όπως αισθάνονται. «Αν δεν θέλω να πάω κάπου, δεν θα πάω. Αν δεν θέλω να είμαι πολύ χαρούμενος όπως επιβάλει το κλίμα, ας μην είμαι. Πρέπει να περνάμε τις γιορτές όπως εμείς αισθανόμαστε καλύτερα» ανέφερε.
Αν κάποιος έχει ήδη μία κατάσταση, διαγνωσμένη ή πιο σοβαρή δυσφορία και αισθανθεί μέσα στις γιορτές ότι το αίσθημα αυτό γίνεται πιο άσχημο ή έχει σκέψεις απελπισίας, καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό, να τον συμβουλευτεί και να προστατευθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το