Τοπικά

Μειώθηκε το χαρτζιλίκι για το σχολείο – Έξι στους δέκα μαθητές λαμβάνουν περίπου 1 ευρώ

Η ακρίβεια έχει επιδράσει και στη δυνατότητα των γονέων να δώσουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους για το σχολείο. Τα δύο ευρώ που πρόσφεραν καθημερινά αρκετοί μέχρι πριν λίγο καιρό, μάλλον αποτελεί παρελθόν και σύμφωνα με τα στοιχεία των μισθωτών σχολικών κυλικείων το 60% των παιδιών λαμβάνει κατά μέσο όρο ένα ευρώ.

Η ευρύτερη οικονομική κατάσταση έχει επίδραση και στην κατανάλωση που γίνεται στα σχολικά κυλικεία. Είναι ενδεικτικό πως αρκετά παιδιά αγοράζουν ένα κουλουράκι που πωλείται στα 50 λεπτά, επειδή δεν έχουν περισσότερα χρήματα.
Οδεύοντας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς οι αρμόδιοι μπορούν να βγάλουν ήδη κάποια συμπεράσματα για το πώς κύλησε η αγοραστική κίνηση στα κυλικεία.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων κ. Δώρα Καναβιτσά, «η κατανάλωση στα σχολικά κυλικεία έχει μειωθεί σε σχέση με το 2019 που δουλέψαμε κανονικά, γύρω στο 40%. Και αναφερόμαστε στο 2019, καθώς το 2020 και το 2021 δεν έγιναν πολλά διά ζώσης μαθήματα λόγω της πανδημίας και δεν μπορεί να υπάρχει εικόνα».
Αναφερόμενη στα αίτια της μείωσης η κ. Καναβιτσά τόνισε πως «φέτος τα σχολεία μπορεί να ήταν ανοικτά, ωστόσο, καταγράφηκαν πολλές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, επειδή ασθένησαν από τον κορωνοϊό και έλειπαν αρκετές μέρες, ενώ και τα παιδιά τελείωναν το μάθημα σε ορισμένες περιπτώσεις νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ ή επειδή είχαν κενό. Επίσης η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση της ακρίβειας περιόρισαν τη δυνατότητα των μαθητών να μπορούν να αγοράζουν από το κυλικείο, όπως έκαναν στο παρελθόν».
Εκτός, όμως, από τον κορωνοϊό, στην όλη κατάσταση επέδρασε και η ακρίβεια με την ενεργειακή κρίση. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ανάγκασαν τους γονείς να προβούν σε περικοπές από παντού.
«Βλέπουμε ότι ένα ποσοστό 60% των μαθητών έρχεται στο σχολείο με χαρτζιλίκι γύρω στο ένα ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια το ποσό ήταν μεγαλύτερο» ανέφερε η κ. Καναβιτσά και πρόσθεσε πως «με αυτό το ποσό μπορεί να πάρει μια τυρόπιτα που πωλείται στο 1,20 ευρώ, ένα σάντουιτς με 1,30 ευρώ ή ένα κουλουράκι μαζί με νερό. Υπάρχουν και αρκετοί μαθητές, περισσότερο στα Δημοτικά, αλλά πλέον και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, που φέρνουν κολατσιό από το σπίτι. Αυτό παρατηρήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά εντείνεται και τώρα στην περίοδο της πανδημίας και της ακρίβειας».

Απορροφήθηκαν φέτος οι αυξήσεις στις τιμές
Η κ. Καναβιτσά αναφέρθηκε και στο σημαντικό θέμα της αύξησης των τιμών στα προϊόντα που προμηθεύονται τα σχολικά κυλικεία.
«Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς δεχθήκαμε δύο-τρεις φορές ανατιμήσεις σε οτιδήποτε εισέρχεται στο μαγαζί μας. Ενδεικτικά αυξήθηκαν 10-20 λεπτά οι τιμές σε όλα τα τυροπιτοειδή, ενώ 5 με 10 λεπτά αυξήθηκε η τιμή στο κουλούρι. Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα είδη, όπως χαρτικά, ψιλικά» ανέφερε η κ. Καναβιτσά και συμπλήρωσε πως «εμείς, όμως απορροφήσαμε τις ανατιμήσεις αυτές, καθώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυξήσεις. Και ήταν μια εξέλιξη που μείωσε ακόμη περισσότερο τον τζίρο μας».
Ερωτηθείσα αν θα δούμε από τη νέα σχολική χρονιά αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σχολικά κυλικεία, απάντησε πως «του χρόνου δεν θα μπορούμε να απορροφήσουμε τις ανατιμήσεις και αναμένεται οι τιμές να αυξηθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα κυλικεία».
Μάλιστα υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή του Δήμου Βόλου λέγοντας πως «ο Δήμος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πρόσφερε μια έκπτωση, με την οποία μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουμε κάποια έξοδα».
Το τεφτέρι λειτουργεί πολύ περισσότερο στο Δημοτικό και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους είτε γιατί το παιδί δεν ντρέπεται να ζητήσει κάτι να φάει, ακόμη και αν δεν έχει χρήματα στην τσέπη είτε γιατί ο γονιός μπορεί να έχει συνεννοηθεί με τον κυλικειάρχη για να τον πληρώνει στο τέλος της εβδομάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το