Τοπικά

Μειώθηκαν στο ήμισυ οι γυναικείοι συνεταιρισμοί – Το 50% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνει αγρότισσες

Η συμβολή της γυναίκας αγρότισσας είναι σπουδαία τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου, η Ομάδα ΧΕΝ Βόλου και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος «Θέτις» στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Το 48% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν αγρότισσες αναφέρθηκε, ενώ οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στη Μαγνησία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Η κ. Νένα Ζήση, πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Θέτις», τόνισε ότι «με την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε τη γυναικεία συνεταιριστική δραστηριότητα και τη δημιουργικότητα των γυναικών αυτών».


Από την πλευρά της η υπεύθυνη Ομάδας ΧΕΝ Βόλου κ. Πηνελόπη Παπαθανασίου αναφέρθηκε στη συμβολή της γυναίκας, που τη χαρακτήρισε σπουδαία. «Η Ελληνίδα είναι αυτή που κρατά την οικονομία του σπιτιού, άρα και της χώρας γενικότερα. Η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας είναι καθαρά βοηθητική, αλλά είναι πολύ σημαντική» τόνισε για να προσθέσει πως το 48% των γυναικών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δηλώνουν αγρότισσες.

Η δρ Εδαφολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ευαγγελία Γκόλια μίλησε με θέμα «Περιβάλλον και τρόφιμα: μύθοι και αλήθειες». «Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι στην περιοχή του Βόλου υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, αλλά κάτω των επιτρεπόμενων ορίων» ανέφερε.
Από την πλευρά της η κ. Ουρανία Παυλή, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε με θέμα «Γενετικά τροποποιημένα φυτά: Οφέλη και προβληματισμοί». «Τα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων φυτών είναι ότι προάγουν την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των χημικών εισροών που δέχονται οι καλλιέργειες. Παράλληλα υπάρχουν και αρκετοί προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια κατά την κατανάλωση για τον άνθρωπο και τα ζώα, όσο και κάποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» σημείωσε.

Η ίδια ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που στρέφονται στην καλλιέργεια ως μέσο για να έχουν κάποιες οικονομικές απολαβές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ψάχνονται για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά, τα ακρόδρυα (φυστικιές, καρυδιές, αμυγδαλιές κ.λπ.), αλλά και για καλλιέργειες καινοτόμων προϊόντων, όπως το γκότζι μπέρι, το αβοκάντο κ.λπ.


Τέλος η γεωπόνος κ. Παρί Καλαβριώτου – Φραγκιά, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, που μίλησε με θέμα «Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Σε πείσμα της κρίσης και των αντιξοοτήτων», επισήμανε τη μείωση στους γυναικείους συνεταιρισμούς. «Πανελλαδικά μέχρι το 2016 οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είχαν φτάσει περίπου 90 από τους 141 που ήταν σύμφωνα με την καταγραφή που είχε γίνει το 2012, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο 1/2 από το 2012. Στη Μαγνησία λειτουργούν 6-7 γυναικείοι συνεταιρισμοί όταν ήταν περίπου 15 το 2012» τόνισε για να προσθέσει πως οι λόγοι είναι κυρίως ότι απαιτούνται περισσότερα εχέγγυα και τα προϊόντα, τα οποία γίνονται όλα χειρωνακτικά, είναι ακριβά.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το χορευτικό σχήμα «Φιλύρα» της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, αντιπρόεδρος του 1ου ΣΟΒ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το