Τοπικά

Μειώθηκαν στη Μαγνησία κατά 50% οι νέες τρίτεκνες μητέρες λόγω της κρίσης

Κατά 50% μειώθηκαν οι μητέρες στη Μαγνησία που τεκνοποιούν το τρίτο τους παιδί και έτσι γίνονται τρίτεκνες, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση του συλλόγου τριτέκνων, όπου βραβεύτηκαν οι μητέρες που απέκτησαν και τρίτο παιδί μέσα στο 2018.
Η πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Μαγνησίας κ. Σούλα Βακουφτσή δήλωσε πως «κάθε χρόνο βραβεύουμε τις μητέρες που απέκτησαν το τρίτο τους παιδί την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, πέρυσι οι μητέρες στη Μαγνησία που έγιναν τρίτεκνες, ανέρχονται στις 33, ενώ πρόπερσι ήταν 40. Σε σχέση με πριν πέντε χρόνια οι νέες τρίτεκνες μητέρες ανέρχονταν στις 68, δηλαδή έχουμε πτώση κοντά στο 50% και οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πολλοί. Είναι η οικονομική κρίση, τα διαζύγια, αλλά και η αδυναμία των οικογενειών να κάνουν και δεύτερο παιδί, αφού δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να το συντηρήσουν. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των τριτέκνων και αυτό που έχουμε ως αίτημα, είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπουργείο οικογένειας που να συμπαραστέκεται με θεσμικά μέτρα από τη στιγμή γέννησης του παιδιού μέχρι και την επαγγελματική του αποκατάσταση».

Από την πλευρά του ο διδάκτωρ και διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάριος Οικονόμου τόνισε πως «η πολιτεία θα πρέπει να επαναφέρει τα δεδομένα που ίσχυαν για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους στα προ της κρίσης δεδομένα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις οικογένειες για την τεκνοποίηση, ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός της χώρας σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Δυστυχώς με τη δεκαετή κρίση έχουμε απωλέσει σύμφωνα με τις διαφορές θανάτων-γεννήσεων 355.000 ανθρώπους, ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τους 420.000 και άλλους που μετανάστευσαν. Η εκτίμηση είναι πως το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα ανέρχεται από 8,3 εκατομμύρια κατοίκους με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση να αγγίζει τα 10 εκατομμύρια άτομα.

Μεταξύ των γυναικών που βραβεύτηκαν, ήταν η εργαζόμενη κ. Ελένη Μπαϊράμη που ανέφερε πως «για μια εργαζόμενη μητέρα που πρέπει να μοιράσει τη μέρα στην εργασία και την οικογένεια τα πράγματα είναι δύσκολα. Η μέρα της τελειώνει πολύ αργά τη νύχτα και επιβαρύνεται πολύ. Έχει την ευθύνη για όλα τα πράγματα και το τρίτο παιδί με τις πολλές υποχρεώσεις δεν είναι εύκολο. Βέβαια υπάρχουν οι αντοχές, αν και αυτές κάποιες φορές εξαντλούνται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το