Τοπικά

Μειώθηκαν κατά 600 οι καθηγητές μέσα σε οκτώ χρόνια στη Μαγνησία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3.000 και πλέον νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της Μαγνησίας για την ανάδειξη των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τα σχολεία θα είναι κλειστά, ενώ στο Παγκύπριο Διδακτήριο, όπου θα ψηφίζουν οι καθηγητές, θα γίνει και εθελοντική αιμοδοσία.
Επίσης, μέσα σε οκτώ χρόνια οι καθηγητές στον Νομό Μαγνησίας μειώθηκαν περίπου κατά 600 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων, «παγώματος» προσλήψεων, αλλά και των μετακινήσεων σε άλλους Νομούς.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια σε τοπικό (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ), περιφερειακό (ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ) και πανελλαδικό επίπεδο (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ) είναι πενταμελή όπου τα δύο από τα πέντε μέλη προέρχονται από τους εκπαιδευτικούς και εκλέγονται.

Οι εκλογές διεξάγονται ανά δύο χρόνια, πάντα την πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου και την ευθύνη υλοποίησής του έχει το υπουργείο Παιδείας μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Σημειώνεται πως μέχρι και τις αρχές του 2000 οι εκλογές αυτές διεξάγονταν Σάββατο, αλλά λόγω της περιορισμένης συμμετοχής το υπουργείο τις μετέφερε την Τετάρτη και με τα σχολεία να είναι κλειστά.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που θα ψηφίσουν, ανέρχονται στους 1.700. Τα εκλογικά τμήματα είναι πέντε, ένα στο 14ο Δημοτικό Βόλου, ένα στον Αλμυρό και από ένα στα νησιά των Σποράδων.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκλογές θα διεξαχθούν στο παγκύπριο διδακτήριο και οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως το υπηρεσιακό συμβούλιο αποτελεί το κορυφαίο διοικητικό όργανο που ασχολείται με θέματα των εκπαιδευτικών όπως τοποθετήσεις, υπηρεσιακές μεταβολές, μετακινήσεις, χορήγηση αδειών. Συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και τον Σεπτέμβριο σχεδόν κάθε μέρα.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Σαβελίδης επισήμανε πως «έχουμε επτά εκλογικά τμήματα εκ των οποίων τα τέσσερα στο παγκύρπιο διδακτήριο και τα άλλα τρία στα νησιά των Σποράδων. Τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται μετά την καταμέτρηση από τις εφορευτικές επιτροπές στη Διεύθυνση. Στις εκλογές συμμετέχουν τέσσερις συνδυασμοί και θα επιλεγούν δύο αιρετοί εκπρόσωποι και δύο αναπληρωματικοί για το κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι πως οι καθηγητές το 2010 ανέρχονταν σε 2.000 και πλέον δεν ξεπερνούν τους 1.400. Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, η μείωση του αριθμού των καθηγητών αγγίζει τα 600 άτομα και οφείλεται στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου από 21 σε 23 ώρες την εβδομάδα, στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 24 σε 27, στη μείωση γενικότερα του μαθητικού δυναμικού. Επίσης «πάγωσαν» οι προσλήψεις, περιορίστηκαν οι μεταθέσεις, αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Αιμοδοσία
Σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα υπηρεσιακά συμβούλια στο παγκύπριο διδακτήριο θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο πασχόντων από μεσογειακή αναιμία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά τα θέματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το