Τοπικά

Μείωση τζίρου 30% για τα κομμωτήρια

 

Τον δικό τους «Γολγοθά» για να επιβιώσουν «ανεβαίνουν» οι κομμωτές και κουρείς στη Μαγνησία, καθώς, λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι τζίροι έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%.

Μιλώντας στη «Θ» o πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών «Αγία Τριάς» του Ν. Μαγνησίας κ. Στέλιος Κλητσινάρης ανέφερε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα η δουλειά έχει μειωθεί. Πλέον όποιος θέλει να περιποιηθεί τον εαυτό του το κάνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο. Με το που θα πληρωθούν, οι πελάτες προγραμματίζουν τις πρώτες ανάγκες και κάνουν και το κούρεμα και την περιποίησή τους και μετά δουλειά δεν υπάρχει, αρχίζει και μειώνεται».
Ο κ. Κλητσινάρης τόνισε ότι οι επαγγελματίες κομμωτές έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές, καθώς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των καταναλωτών: «Κρατάμε τις τιμές σταθερές, γιατί καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των καταναλωτών. Αλλά σκεφτείτε. Κρατάμε σταθερές τιμές, σε εμάς έρχονται αυξημένοι λογαριασμοί στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα λόγω της ακρίβειας να μειώνεται ο τζίρος μας. Είναι μια αλυσίδα όλα αυτά».
Ο πρόεδρος των κομμωτών δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι επαγγελματίες παρά το γεγονός ότι έχουν να κάνουν με ενεργοβόρες συσκευές όπως πιστολάκια, θερμοσίφωνες κ.ά., όχι μόνο δεν έλαβαν επαρκή επιδότηση για την ενέργεια, αλλά, παράλληλα, δεν συμπεριλήφθηκαν και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
«Οι επιδοτήσεις που έδωσαν ήταν μηδαμινές. Επιχείρηση πήρε επιδότηση μόλις 27 ευρώ. Τι να καλύψουμε με 27 ευρώ; Επίσης στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δεν προβλέφθηκε η ένταξή μας κι ας χρησιμοποιούμε θερμοσίφωνες κ.ά.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κλητσινάρης.

Μηδαμινές προσλήψεις, δύο λουκέτα
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών διευκρίνισε ότι έγιναν πολύ ελάχιστες απολύσεις και δεν γίνονται πλέον προσλήψεις, ενώ μέσα στο τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο έβαλαν λουκέτο δύο επιχειρήσεις που λειτουργούσαν χρόνια και δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.
Ο κ. Κλητσινάρης έκανε αναφορά και στις επιδοτούμενες προσλήψεις αποφοίτων σχολών: «Πλέον δεν προσλαμβάνεται κανείς ούτε από σχολές που επιδοτούνται. Το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να εξετάσει διαφορετικά μοντέλα για την απορρόφηση αυτών των αποφοίτων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, επιδοτείται με ένα ποσό ο επαγγελματίας για την πρόσληψη και το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται από το κράτος. Ωστόσο, δεν συμφέρει κανέναν επαγγελματία αυτό το μοντέλο. Ας φρόντιζε το υπουργείο, αν θέλει να υπάρχει απορρόφηση των αποφοίτων, να είχε διαφορετική αντιμετώπιση».
Όσον αφορά στην παράνομη εργασία τόνισε ότι ναι μεν υπάρχει νομοθεσία για τους παράνομους επαγγελματίες του χώρου, ωστόσο, έλεγχοι γίνονται στις νόμιμες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός, για τον οποίο συντάχθηκε ο νόμος για την προστασία των νόμιμων επαγγελματιών.
Όπως όλοι οι επαγγελματίες που κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, και ο πρόεδρος των κομμωτών έκανε αντίστοιχη εκτίμηση, αναφέροντας: «Με ποιοτική και καλή δουλειά όπως προσφέρουμε οι συνάδελφοι τόσα χρόνια, θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε και τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο, χρειάζεται πρόνοια από το αρμόδιο υπουργείο και για τον δικό μας κλάδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το