Τοπικά

Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για μια ισχυρή οικονομία ζητά ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Χατζηδάκη, αναφορικά με την μείωση του κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, αναφέρει την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων μελών του, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλές επιβαρύνσεις και δυσανάλογες αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, διαμορφώνοντας το ύψος του ενεργειακού τους κόστους, σε ένα ποσοστό άνω του 40% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου

Αυτό συνεπάγεται, το κόστος ενέργειας, ως συντελεστής κόστους, να καθίσταται μη ανταγωνιστικός παράγοντας, να λειτουργεί ανασταλτικά, να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει σε κίνδυνο, σε αρκετές περιπτώσεις, τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

“Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι εφόσον μειωθεί το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, θα ενεργοποιηθεί μία αναπτυξιακή διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα καθώς ένας εξορθολογισμός του κόστους ενέργειας, αυτομάτως μειώνει το κόστος παραγωγής και καθιστά πιο ανταγωνιστική την τιμή του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των παραγγελιών και των πωλήσεων για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά τους εξαγωγείς, αύξηση της παραγωγική δυναμικής και εισροή ξένου συναλλάγματος στη χώρα.
Αντίστοιχη έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στη μείωση της φορολογίας, με μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ηλεκτροπαραγωγή” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΘΕΒ.

Οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που προτείνει ο ΣΘΕΒ και μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν είναι να δοθούν προτεραιότητα στις εγχώριες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ, νερά, λιγνίτης) ως προς τα εισαγόμενα καύσιμα καθώς και επίσης να γίνει μια σωστή ορθολογικοποίηση του κόστους ενέργειας το οποίο θα φέρει αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωση της έντασης ενέργειας της Εθνικής Οικονομίας.

Η υλοποίηση μιας ενεργειακής πολιτικής στις παραπάνω κατευθύνσεις θα έχει θετικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της.
Η διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και κατ’ επέκταση και της Θεσσαλίας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο στο πλαίσιο του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, και της διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος.
“Θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα και πιο αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση” τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το