Τοπικά

Μείωση της ρύπανσης σε ποσοστό 70% από τους κεντρικούς άξονες του Βόλου

Ο περιορισμός των κινήσεων οχημάτων μέσα στον Βόλο οδήγησε σε εντυπωσιακή πτώση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης… λόγω κορωνοϊού. Οι πρώτες αξιολογήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους κεντρικούς δρόμους και την ρύπανση από δραστηριότητες όπως η κίνηση αυτοκινήτων, καμινάδες από ψησταριές και φούρνους. Ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος μέσα από έξι μετρητές που τα σημεία τοποθέτησής τους αφορούν την επιβάρυνση από τα εργοστάσια και την βιομηχανική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Θ» οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν μόνο στους κεντρικούς δρόμους κατά 70% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο καθηγητής Γιώργος Σαχαρίδης του οποίου η ομάδα μέτρα με δίκτυο 12 Σταθμών την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο και ιδιαίτερα τα μικροσωματίδια PM 10 & PM 2,5, σημείωσε πως οι αλλαγή είναι τεράστια επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως οι πρώτες αξιολογήσεις αφορούν την κίνηση αποκλειστικά στους λίγους κεντρικούς άξονες της πόλης.

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών επεσήμανε πως από την επεξεργασία των στοιχείων που θα προκύψει θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πηγές της ρύπανσης σε ένα πρόβλημα της πόλης που είναι υπαρκτό και απαιτείται συνεπής έλεγχος.

 Σε ότι αφορά τα δεδομένα του δεκαημέρου, «μιλούν» τα παραδείγματα.

 Ενώ πριν δέκα ημέρες η Καρτάλη ή η 2ας Νοεμβρίου κατέγραφαν 40 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων τις περισσότερες ώρες της ημέρας, σήμερα καταγράφουν 5 μικρογραμμάρια.

Περιοχές όμως, όπως ο περιφερειακός, όπου σε δεκάδες μεζονέτες καίνε τζάκια, τα σωματίδια παραμένουν υψηλά, στα 40 μικρογραμμάρια.

«Τα στοιχεία αφορούν μια πρώτη παρατήρηση για τους κεντρικούς άξονες και μόνο γι’ αυτούς όπου οι εξατμίσεις, τα ελαστικά και η κίνηση γενικώς προκαλούν επιβάρυνση. Στην καθημερινότητα –κάτω από φυσιολογικές συνθήκες- υπάρχει και η επαναιώρηση των σωματιδίων

Βλέπουμε μια τεράστια πτώση από την κίνηση στους δρόμους και αυτό είναι λογικό. Τα αυτοκίνητα μειώθηκαν, οι φούρνοι δεν καίνε με ίδια ένταση και η κυκλοφορία εχει μηδενιστεί.  Σε ότι αφορά τις βιομηχανίες, μετράμε με έξι μετρητές ανατολικά και δυτικά του Πολεοδομικού συγκροτήματος με ταυτόχρονες μετρήσεις κίνησης του αέρα. Τα στοιχεία δεν τα αξιολογήσαμε ακόμα αλλά θα αξιολογηθούν μιας και τα εργοστάσια δεν έχουν κλείσει.

Θα ξεκινούσαμε αυτή την περίοδο και τους συσχετισμούς με τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο, αλλά η ανάλυση έμεινε πίσω λόγω της κατάστασης», σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το