Τοπικά

Μείωση πλαφόν στο βαμβάκι για την ειδική ενίσχυση ετοιμάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μειώσεις λόγω ζημιών από ασθένειες και έντομα (π.χ. πράσινο σκουλήκι) στο απαιτούμενο για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2017 πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα ετοιμάζει, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της επικείμενης πληρωμής, που αναμένεται να γίνει πριν το Πάσχα. Tο πλαφόν για τη Μαγνησία το 2017 ήταν 259 κιλά, ενώ να αναφερθεί ότι στον Νομό υπάρχουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί που η σοδειά τους είχε πληγεί από το πράσινο σκουλήκι.

Η μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις Νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι) μπορεί να φτάσει και το 40%, αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 20 και 30%.
Επίσης, πρόνοια μείωσης του πλαφόν, θα υπάρξει και για τις ζημίες από βροχοπτώσεις. Όμως τα στοιχεία ζημιάς είναι εξατομικευμένα ανά παραγωγό και στη διάθεση του ΕΛΓΑ.
Να αναφερθεί ότι από πέρσι δεν ισχύει ένα, ενιαίο πλαφόν για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης, αλλά πλέον αυτό διαφέρει από Νομό σε νομό (Περιφερειακή Ενότητα) και καθορίζεται με βάση το μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%.
Σύμφωνα με το υπόδειγμα στο σχετικό ΦΕΚ, για το Νομό Μαγνησίας, ο μέσος όρος των αποδόσεων για το διάστημα 2011-2015 διαμορφώνεται στα 317 κιλά ανά στρέμμα, επομένως η ειδική ενίσχυση, θα υπολογιστεί με βάση το νούμερο αυτό μειωμένο κατά 20%, δηλαδή τα 253 κιλά ανά στρέμμα.
Αν υπάρξει απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για μείωση στο πλαφόν, π.χ. κατά 40%, λόγω του πράσινου σκουληκιού, τότε τα απαιτούμενα κιλά που θα πρέπει να έχει ο παραγωγός θα είναι μόλις 190.
Να αναφερθεί ότι πέρυσι η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που αντιστοιχούσε στο 2016 έφτασε τα 74 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου ότι η έκταση που δηλώθηκε ότι καλλιεργήθηκε από τους παραγωγούς, δεν ξεπέρασε σε πανελλαδικό επίπεδο τα 2.500.000 στρέμματα, κάτι που ισχύει ως πλαφόν και για το 2017.

Έως 31 Μαρτίου
οι συγκεντρωτικές
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου η δυνατότητα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων των αγροτών για το 2017, σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι, οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (ΠΟΛ.1022/7.1.2014) που αφορούν στα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τη 15η Μαΐου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το