Τοπικά

Μείωση παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία έως 30%

Μέχρι και 30% ανέρχεται η μείωση της παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία λόγω της γενικότερης καχεξίας της πραγματικής οικονομίας η οποία δεν λέει ακόμη να ανορθωθεί. Τρεις μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου οι μικρομεσαίοι ακόμη δεν έχουν νιώσει ότι κάτι αλλάζει τελικά στην πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας κ. Τρύφων Πλαστάρας μιλώντας στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» στον 9,86 επισήμανε πως «οι μελέτες που έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς είτε σε τοπικό είτε σε πανελλαδικό επίπεδο, δείχνουν ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είναι αυτοί που έχουν κτυπηθεί περισσότερο μέσα στην κρίση. Δεν έχουν ούτε ένα ευρώ αφορολόγητο, ενώ αρκετοί αδικούνται ακόμη και με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα».
Ο ίδιος σημείωσε πως «όλη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις συντάξεις. Το ζήτημα είναι όμως να βοηθηθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μην φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «αν δεν πάρει μπροστά η παραγωγή τίποτα από αυτά που λένε οι πολιτικοί δεν θα υλοποιηθεί. Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και ουσιαστικά η αναλογία είναι ένας εργαζόμενος με ένα μισθωτό.

Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγιναν πριν αρκετά χρόνια από ανθρώπους της πιάτσας και της μουντζούρας χωρίς δηλαδή πανεπιστημιακά πτυχία. Αλλά τώρα, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στις περιοχές των επιχειρήσεων, θα διαπιστώσει ότι είναι κάθε μέρα Κυριακή λόγω της έλλειψης παραγωγικής δραστηριότητας.
Ο ίδιος εκτίμησε «τη μείωση αυτής της παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 30% σε σχέση με πριν τρία ή τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα η μείωση είναι πιο έντονη στη μεταποίηση».
Μάλιστα ανέφερε πως «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες για να έρθουν να επενδύσουν στη Μαγνησία, ακόμη και μέσα από την αξιοποίηση των ακινήτων που υπάρχουν στη Βιομηχανική Παραγωγή. Δηλαδή από τα 100 ευρώ μιας επιχείρησης, τα 60 ευρώ πάνε κυρίως σε φόρους. Ακόμη είναι πολύ υψηλή η φορολογία και αλλάζει συνεχώς. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν για ένα αμετάβλητο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον μιας πενταετίας για να ανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη. Παράλληλα το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και αυτό έχει συνέπειες στην αύξηση της τιμής των προϊόντων και των πρώτων υλών».
Ο κ. Πλαστάρας επισήμανε πως όσες επιχειρήσεις ανοίγουν, εντοπίζονται κυρίως στο εμπορικό κομμάτι και στην εστίαση.
«Θα πρέπει αν υπάρξει μια εθνική στρατηγική που τα κόμματα σε πλαίσιο συναίνεσης θα είναι μαζί για το ζήτημα της ανάπτυξης. Όμως ενόψει των εκλογών υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης πολιτικής πόλωσης» τόνισε.

Τα μοναστηριακά προϊόντα
Η ΓΣΕΒΕΕ ξεκινά πρόγραμμα για την σήμανση των μοναστηριακών προϊόντων και των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων. «Οι μικρές επιχειρήσεις που παράγουν μοναστηριακά προϊόντα θα έχουν το σήμα του Κανών και θα μπορούν να διεισδύουν σε αγορές των ορθόδοξων χωρών. Το ίδιο θα μπορεί να συμβαίνει και με άλλα τοπικά προϊόντα. Το σήμα για τα μοναστηριακά προϊόντα θα έχει διαφορετικά χρώμα σε σχέση με άλλα προϊόντα. Έτσι οι μικρομεσαίοι θα έχουν ένα άνοιγμα σε άλλες ορθόδοξες χώρες» ανέφερε ο κ. Πλαστάρας.
Και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό το θέμα είχαμε συνάντηση προσωπικά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά με τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και σε τοπικό επίπεδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το