Τοπικά

Μείωση κατανάλωσης 20% στα αρτοποιεία

 

Μείωση 20% παρουσιάζει η κατανάλωση στα αρτοποιεία τον τελευταίο χρόνο λόγω της αύξησης των τιμών και της αδυναμίας των νοικοκυριών να καταναλώσουν με τον ίδιο ρυθμό, όπως έκαναν στο παρελθόν, εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών στην ενέργεια και των γενικότερων ανατιμήσεων.
Τα ζητήματα που αφορούν τα αρτοποιεία συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ομοσπονδία αρτοποιών στο Ξενία Πορταριάς, όπου το «παρών» έδωσαν πρόεδροι από συλλόγους αρτοποιών πολλών νομών της Ελλάδας. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Loulis Food Ingredients.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος ανέφερε πως «χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας ύστερα από πρόσκληση και φιλοξενία των Μύλων Λούλη. Ανάμεσα στα θέμα συζήτησης είναι το βασικό πρόβλημα που πλήττει τη βιοτεχνική αρτοποιεία και είναι η χρήση του ονόματος «φούρνος-αρτοποιεία» από τα σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ που προβαίνουν στην έψηση ψωμιού. Αυτή η δυνατότητα χορηγήθηκε στα σούπερ μάρκετ το 2015 με το τρίτο μνημόνια, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση στον τζίρο της βιοτεχνικής αρτοποιείας ο οποίος από τρία δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι και το 2015, την τελευταία επταετία έχει μειωθεί στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ονομασία, όμως «φούρνος-αρτοποιείο» ανήκει δικαιωματικά στους αρτοποιούς γιατί αυτοί είναι που ζυμώνουν, πλάθουν, ψήνουν και προβαίνουν στη διάθεση του ψωμιού στον ίδιο χώρο, ενώ τα πολυκαταστήματα κάνουν μόνο την έμψηση κατεψυγμένου ψωμιού και έτσι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούντο την ονομασία «φούρνος-αρτοποιείο». Ξεκινάμε έναν αγώνα και προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των αρτοποιών, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε στη συρρίκνωση των αρτοποιέιων. Ήδη έχουμε δει εδώ και λίγο καιρό τα πρώτα λουκέτα αρτοποιείων τα οποία προς το παρόν είναι λίγα. Αυτά που πλήττονται είναι τα περιφερειακά συνοικιακά αρτοποιεία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια που υπάρχει στις πρώτες ύλες των αρτοποιείων αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν. «Οι εκτιμήσεις που έχουμε αυτό το διάστημα είναι η διαβεβαίωση πως για το επόμενο διάστημα δεν επίκειται νέα αύξηση στις τιμές των αλεύρων, άρα θα μείνουν σταθερές και οι τιμές του ψωμιού» είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Παράλληλα επισήμανε πως «τον τελευταίο χρόνο η κατανάλωση ψωμιού και άλλων ειδών στα αρτοποιεία έχει μειωθεί περίπου 20%.


Πανελλαδικά λειτουργούν 15.000 αρτοποιεία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιείων Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας ανέφερε πως «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς το καταναλωτικό κοινό, είναι πως δεν θα πούμε το «ψωμί ψωμάκι, αφού υπάρχει επάρκεια σε σιτηρά και άλευρα. Επίσης τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες οι τιμές στο ψωμί και τα άλλα είδη θα είναι σταθερές. Το τι θα γίνει μετά βλέπουμε. Προσδοκούμε στη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις άλλες πρώτες ύλες».

Ο Ν. Λούλης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Loulis Food Ingredients κ. Νίος Λούλης τόνισε πως «η εταιρεία Loulis Food Ingredients είναι η νούμερο ένα εταιρεία παραγωγής αλεύρων και μιγμάτων για την αρτοποιεία και ζαχαροπλαστική πανελλαδικά. Έχουμε στην Ελλάδα τρεις μονάδες παραγωγής, σε Σούρπη, Μαγνησίας, Θήβα και Κερατσίνι, όπου απασχολούνται 300 άτομα και μία μονάδα στη Βουλγαρία, όπου απασχολούνται 50 άτομα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κλάδος της αρτοποιείας έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως είναι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αλλά και της δυσκολίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν στο περιβάλλον των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού. Για εμάς ο κλάδος των αρτοποιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και της δικής μας ευημερίας, θέλουμε να είμαστε στο πλευρό του, να τον στηρίζουμε, για να λύσει τα προβλήματα και να εξελίσσεται. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ελλάδα έχει πολύ δυνατή κουλούρα στην αρτοποιεία, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση άρτου στην Ευρώπη και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πώλησης άρτου στα αρτοποιεία της γειτονιάς. Η αρτοποιεία είναι κομμάτι της κουλτούρας της Ελλάδας και έχουμε κάθε δικαίωμα να το διαφυλάξουμε».
Αναφορικά με τις τιμές στα άλευρα είπε πως οι τιμές του σιταριού είναι αυτή τη στιγμή σε ρεκόρ επίπεδα. Για το επόμενο διάστημα δεν μπορούμε να προβλέψουμε, πού θα κυμανθούν το επόμενο διάστημα, καθώς έχουμε έναν πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία που μαζί με τη Ρωσία είναι η «καρδιά» της σιτοπαραγωγικής περιοχής της Ευρώπης. Επίσης ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο τη σιτοπαραγωγή, αλλά και τις πηγές εφοδιασμού μέσω τω λιμανιών και των ποταμών. Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα στη ροή του σιταριού, αφού αγοράζουμε κανονικά τα σιτηρά. Γενικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την επάρκεια.
Το Μουσείο Άρτου

Ο κ. Λούλης ανέφερε πως «είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί επανεκιννήσαμε μετά από τρία χρόνια τη λειτουργία του Μουσείου Άρτου που βρίσκεται στο Κερατσίνι στην Αθήνα. Το μουσείο άρτου μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά σχολεία με την είσοδο να είναι δωρεάν. Οι μαθητές ενημερώνονται για τη διατροφική αξία του ψωμιού και ευαισθητοποιούνται για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της σπατάλης των τροφίμων. Το μουσείο λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το