Άρθρα

Μείωση δημοτικών τελών Δήμου Βόλου, αν όχι τώρα πότε;

Του Δημήτρη Τσιμπανάκου*

Η διαδικασία αποκάλυψης των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους δήμους φτάνει στο τέλος της. Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των δήμων, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ως 30/09/2020) , η βάση επιβολής των δημοτικών τελών του Δήμου Βόλου αυξήθηκε κατά 30% ή κατά πεντακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ο Δήμος Βόλου θα επιβάλλει δημοτικά τέλη σε πρόσθετες επιφάνειας 500.000 τετραγωνικών, ενώ πάνω από 2.000.000 τ.μ. είναι πλέον το σύνολο των τετραγωνικών του Δήμου μας.

Αν η δημοτική αρχή δε μειώσει τα δημοτικά τέλη τότε θα εισπράξει από του δημότες αναλογικά μεγαλύτερο ποσό ως και 30% λόγω των πρόσθετων αυτών τετραγωνικών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταγραφεί πως αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά άρα ο Δήμος θα έπρεπε να εξηγεί αναλυτικά με μελέτη που θα ξοδευτούν αυτά τα επιπλέον χρήματα που θα εισπράξει. Δεν έχει γίνει προς το παρόν αντιληπτή καμία διάθεση από τη Δημοτική Αρχή για τέτοια συζήτηση πέραν της εκκωφαντικής σιωπής της.
Η άποψη μου είναι πως πρέπει να γίνει διάχυση των προβλεπόμενων πρόσθετων εσόδων σε όλους του Βολιώτες με μελετημένη και γενναία μείωση των δημοτικών τελών. Αν η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες προς κάλυψη των υποχρεώσεων της, και λόγω των επιπτώσεων του Covid -19, ας διεκδικήσει έκτακτες επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και ας δώσει μια οικονομική ανάσα στο σύνολο των Βολιωτών με μηδενικό κόστος για το ταμείο του Δήμου.

*Ο Δημήτρης Τσιμπανάκος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το