Τοπικά

Μείωση 80% σε απώλειες νερού με τηλεχειρισμό του δικτύου – Μελέτη αξιοποίησης των νερών στις δημοτικές ενότητες Βόλου

Δημοπρατείται η μελέτη αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του βόρειου και δυτικού μετώπου του Δήμου Βόλου, με 1.049.784,30 ευρώ, ενώ αρχίζει η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δικτύων ύδρευσης Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς, Αρτέμιδας.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκλήρωσε την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Δυτικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και στην περιοχή ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ, που είναι τα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, εντάσσεται η λεκάνη απορροής ρεμάτων Αλμυρού – Πηλίου. Η σημερινή έκταση και χωροταξική δομή του Δήμου Βόλου, όπως προέκυψε με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης δηλαδή από την επέκταση του αρχικού Δήμου Βόλου, κατόπιν της συνένωσης των προϋπαρχόντων Δήμων Ιωλκού, Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Πορταριάς, Νέας Ιωνίας, Αρτέμιδας, Αισωνίας και της Κοινότητας Μακρινίτσας πολλαπλασίασε τις ανάγκες διαχείρισης των υδρευτικών αναγκών του Δήμου. Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από την ανάγκη ικανοποίησης των υδρευτικών – αρδευτικών αναγκών και την αύξηση των πληθυσμιακών μεγεθών του Δήμου, η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό ισοζύγιο των επί μέρους Δημοτικών Ενοτήτων λόγω της περιορισμένης αξιοποίησης των υφιστάμενων υδατικών πόρων, η ύπαρξη ανεκμετάλλευτων πηγών υδροληψίας, οι υφιστάμενες χρήσεις γης και τα επί μέρους χαρακτηριστικά ανάπτυξης των περιοχών του Δήμου Βόλου, η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πηγών με περιορισμό των απωλειών στο δίκτυο μεταφοράς και η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των μελλοντικών υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, ανέδειξε την κρισιμότητα εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης (MasterPlan), το οποίο καταγράφοντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και τα υδατικά ισοζύγια σε επίπεδο Δήμου, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κάλυψης των υδατικών αναγκών του Δήμου Βόλου, με πρόβλεψη αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών. Το Σχέδιο αποτελεί υποστηρικτική και προπαρασκευαστική δράση και προσδιορίστηκαν έργα και μέτρα αξιοποίησης και διαχείρισης των Υδατικών Πόρων. Με σύμβαση που θα υπογραφεί, πρόκειται να εκπονηθεί η Μελέτη των παρακάτω Τεχνικών Έργων, του Βόρειου – Δυτικού Τμήματος του Δήμου Βόλου, τα οποία περιλαμβάνονται στα προτεινόμενα Μέτρα του Σχεδίου Διαχείρισης (Masterplan) της ΔΕΥΑΜΒ και κρίνονται ως μέτρα άμεσης εφαρμογής (Βραχυπρόθεσμα). Τα έργα αυτά είναι:

– Νέα υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, Βλαχογιάννη, διάταξη διύλισης και τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής Μεσιακό Ίσιωμα.
– Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου από το φρεάτιο Μάνας Πορταριάς προς τη Δεξαμενή Γηροκομείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των έργων κεφαλής του δικτύου.
– Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου (Δυτικό Μέτωπο).
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α. Μεριάς.
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου.
Θα πραγματοποιηθούν υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές, περιβαλλοντικές, τοπογραφικές, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες.

Σύστημα τηλεχειρισμού στις περιφερειακές ενότητες
Αρχίζει το έργο που εγκρίθηκε το 2018 για την επέκταση του Συστήματος Τηλελέγχου Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών δικτύων ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες του Βόλου και έχει σκοπό την παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτινων πόρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου διαρροών στις εγκαταστάσεις τους. Με την εγκατάσταση του συστήματος, θα γίνεται καταμέτρηση των υδάτων που εισέρχονται και εξέρχονται των δεξαμενών, οπότε θα γίνεται πλέον αποτελεσματικά η απολύμανσή τους και ο ποιοτικός έλεγχός τους και ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί ένα σύστημα ελέγχου διαρροών των δικτύων για την αντιμετώπισή τους.
Το σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, διαχείρισης και επεμβάσεως στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα αποτελείται από το υφιστάμενο Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ) εγκατεστημένο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ στον Βόλο, το οποίο θα επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβει 48 Σταθμούς Συλλογής Πληροφοριών (35 δεξαμενές, 6 γεωτρήσεις, 7 αντλιοστάσια), που βρίσκονται Δημοτικές Ενότητες Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς και Αρτέμιδας.

Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών, θα επιτρέπει, στη ΔΕΥΑΜΒ μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας, να έχει πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του συστήματος και να προβαίνει σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προ-ρυθμίζει παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα «σενάρια», εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών. Με βάση την εμπειρία από τη λειτουργία του υφιστάμενου Συστήματος Τηλελέγχου -Τηλεχειρισμού στον Βόλο θεωρείται ότι με την επέκταση του συστήματος θα υπάρχει μείωση του ποσοστού απωλειών κατά τουλάχιστον 80%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε €2.534.100,00 πλέον ΦΠΑ. Η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 18 μήνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το