Τοπικά

Μείωση 15% του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία το πρώτο πεντάμηνο του 2020 

Λιγότερο κατά 15% είναι κατά μέσο όρο το νερό που έχει πέσει μέχρι στιγμής στο Θεσσαλία και όσον αφορά πρώτο πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την περασμένη Τετάρτη ο καιρός είναι άστατος στην Μαγνησία και γενικότερα στη περιφέρεια και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και μεθαύριο.
Ωστόσο αυτές οι βροχοπτώσεις ίσως να χρειάζονταν για να επέλθει μια ισορροπία στο ισοζύγιο εισροών και απωλειών νερού στη γη και τις πηγές.
«Η φύση προσπαθεί να αποκαθιστά τις ισορροπίες» τόνισε ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, για το πρώτο πεντάμηνο το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία είναι λιγότερο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι φέτος είχαμε και λιγότερες χιονοπτώσεις, τότε το έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πέρυσι είχαμε πολλά χιόνια στα βουνά και γέμισε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα έχει διαστήματα με βροχές και δεν υπάρχει εκτίμηση για υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης οι βροχές θα είναι τέτοιας έντασης που δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στο σιτάρι και το κριθάρι.

Η κρύα θάλασσα
Χθες και προχθές λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα ήταν αυτοί που αποφάσισαν να βουτήξουν και οι περισσότεροι έκαναν βόλτα. Συν τοις άλλοις και η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ακόμη χαμηλή και το νερό δίνει στον λουόμενο την αίσθηση του κρύου.
«Το γεγονός της κρύας θάλασσας μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες» επισήμανε ο κ. Τακούδης και πρόσθεσε πως «υπάρχουν τα νερά του Πηλίου που καταλήγουν στη θάλασσα και συμβάλλουν στο μετριασμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία στη θάλασσα δεν έχει πιάσει ακόμη τους βαθμούς που θα έπρεπε για την περιοχή. Περίπου είμαστε ένα βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το κανονικό. Βέβαια το κρύο νερό είναι καλό για το ανθρώπινο σώμα, αλλά είναι δύσκολο να το συνηθίσει ο λουόμενος».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «ένας ακόμη λόγος για την κρύα θάλασσα είναι και η θερμοκρασία των υπόγειων ρευμάτων εντός της θάλασσας. Υπάρχει μια κυκλοφορία με τα υπόγεια ρεύματα που μπαίνει από τα Δαρδανέλλια, διανύει τα παράλια της Θράκης, της Μακεδονίας περνώντας από το δυτικό Αιγαίο και κάνει ένα κύκλο στις Κυκλάδες. Αυτό το ρεύμα έρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το