Τοπικά

Μειωμένος κατά 50% ο τζίρος των φαρμακείων στα χρόνια της κρίσης

Οι προοπτικές, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί αναλύθηκαν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο του 5ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου, με την παρουσία 500 από τα 700 μέλη των συλλόγων από τους τέσσερις Νομούς της περιφέρειας. Όπως τονίστηκε, τα έσοδα την περίοδο της κρίσης έπεσαν στα μισά, ενώ η πολιτική εξουσία συνέταξε νόμους που χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικοί αναφορικά με ζητήματα του φαρμακείου.

Ως τον κλάδο με τις περισσότερες προσεγγίσεις από τους πολίτες χαρακτήρισε τους φαρμακοποιούς ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Κώστας Ματσιόλης, λέγοντας πως όλο το 24ωρο το φαρμακείο είναι ανοικτό προσφέροντας περίθαλψη, δωρεάν εμβολιασμό και μια σειρά άλλων υπηρεσιών, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κλάδους που πρέπει να καταβάλλει κάποιος ένα οικονομικό τίμημα.
Υποστήριξε ότι η πολιτεία έβαλε στο στόχαστρο τους φαρμακοποιούς στα χρόνια του μνημονίου, όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν δημιούργησαν δυσκολίες στον κλάδο, όπως το πλήρες διευρυμένο ωράριο.

50% κάτω ο τζίρος
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Νίκος Μάνος επισήμανε πως «σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα φαρμακεία είναι πολλά στην Ελλάδα, καθώς όπως δείχνουν ορισμένα στοιχεία υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, μια αναλογία που αποτελεί εμπόδιο για την επιβίωση του φαρμακείου.
Η κατάσταση γίνεται δυσχερέστερη από τη στιγμή που οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει για όλα τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα και τα καλλυντικά. Ο τζίρος των φαρμακείων την περίοδο της οικονομικής κρίσης έπεσε κατά 50%, ενώ σιγά-σιγά πλέον παρατηρείται μια ανάκαμψη που αγγίζει περίπου το 10%.
«Συνήθως ο φαρμακοποιός γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό μιας οικογένειας και είναι αυτός που μπορεί να κατευθύνει σωστά τον πολίτη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων.

Αντισυνταγματικοί οι νόμοι
Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος Πάνος Καπώνης υπογράμμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έπρεπε να γίνουν σεβαστές από τα κράτη μέλη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον κ. Καπώνη υπέπεσαν σε νομικό ατόπημα, καθώς δεν σεβάστηκαν τη συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε. που έχει συγκεκριμένες διατάξεις αναφορικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημόσια υγεία στις χώρες μέλη. Ο κ. Καπώνης υποστήριξε ότι τα νομοθετήματα που ελήφθησαν από το 2010 -2019 είναι αντισυνταγματικά, ενώ κανένας δεν επέβαλε στις κυβερνήσεις να εκδώσουν αυτούς τους νόμους.
«Ο ΟΟΣΑ για παράδειγμα είναι ένας οργανισμός που έχει συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς να είναι υποχρεωμένες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. να νομοθετήσουν επειδή το πρότεινε ο παραπάνω οργανισμός» σημείωσε.


Ο νομικός διατύπωσε ορισμένες προτάσεις αναφορικά με την καλύτερη λειτουργία των φαρμακείων, που έχουν να κάνουν με το ωράριο των φαρμακείων, την εισαγωγή αμοιβής για τη διανυκτέρευση και τις εφημερίες των φαρμακοποιών, να επιτραπεί η λειτουργία φαρμακείων με τη μορφή του αστικού συνεταιρισμού κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το