Τοπικά

Μειωμένη κατά 30% η σοδειά στα μήλα Ζαγοράς – Λόγω Daniel έχει χαθεί περί το 10% από τα 12 χιλ. στρέμματα καλλιέργειας

Μειωμένη παραγωγή περί το 30% υπολογίζεται για τη φετινή σοδειά στα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, ενώ η περιοχή μετρά ακόμα τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel, από την οποία εκτιμάται ότι έχει χαθεί περί το 10% από τα 12 χιλ. στρέμματα καλλιέργειας.
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, κ. Ιωάννης Κράββαρης, «η φετινή παραγωγή στην αρχή της άνοιξης ήταν περιορισμένη λόγω κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε αυξημένη υγρασία και ακαρπία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία διάθεσης και περί τα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί. Η μείωση στην παραγωγή υπολογίζεται στο 30%».
Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, φέτος κινούνται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα από πέρυσι, σε συνάρτηση όμως με ένα αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφορικών ειδικά στην περιοχή όπου το δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στις τιμές παραγωγού διαμορφώνεται περί το 20% σε σχέση με πέρυσι που δεν είχε γίνει ανατίμηση από από τους παραγωγούς.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης στην περιοχή και ένα μέρος των ζημιών μπορεί να αποκατασταθεί. «Έχουμε υποστεί ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε ένα ποσοστό έχουν χαθεί καλλιέργειες που δεν θα αποκατασταθούν ποτέ. Υπολογίζουμε ότι έχει χαθεί ολοκληρωτικά έως και 10% περίπου της καλλιεργήσιμης γης, που συνολικά ανέρχεται σε περίπου 12 χιλ. στρέμματα».
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις όπως σημείωσε ο κ. Κράββαρης έχει ληφθεί περί το 70% και ευελπιστούν για άμεσα καταβολή του υπόλοιπου ποσού.
Σημειώνεται ότι ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916, κατέχει μερίδιο περί το 35% στα επώνυμα μήλα στην εγχώρια αγορά, ενώ οι εξαγωγές υπολογίζονται σε περίπου 10% της παραγόμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, οι εξαγωγές εξαρτώνται και από την διαθέσιμη ποσότητα παραγωγής με τις βασικές αγορές διάθεσης να περιλαμβάνουν την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Δυστυχώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπήρξαν και αγορές που χάθηκαν, όπως η Βουλγαρία, στην οποία έχουν διεισδύσει τα τελευταία δύο χρόνια οι Πολωνοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, περί τα 25 λεπτά, τις οποίες ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.
Σε αναπτυξιακό επίπεδο ο Συνεταιρισμός, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 4.2.1, βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης για νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις, επένδυση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Πέρα από τα νωπά προϊόντα ο συνεταιρισμός εστιάζει και στην μεταποίηση προϊόντων όπως το πετιμέζι, ενώ υφίσταται ενδιαφέρον και έναρξη μεταποίησης στο κάστανο.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε το τριετές πρόγραμμα «Deliciοus EUPDOAPPLES» για την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου. Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτιά

Πρωτιά για την Ελλάδα όσον αφορά στην ψήφιση Νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ψήφιση…

17 Φεβρουαρίου 2024

Δολοφονία Γιαλιά: Διέρρηξαν το εξοχικό του στα Τρίκαλα

Ανεξιχνίαστη παραμένει η δολοφονία του επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά λίγα μέτρα από το σπίτι του στη…

17 Φεβρουαρίου 2024

Ψηφίστηκε

«Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που σχετίζεται με τα δικαιώματα, ολοκληρώθηκε…

17 Φεβρουαρίου 2024

Στον Βόλο ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης

Στον Βόλο θα βρεθεί ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας…

17 Φεβρουαρίου 2024

Αποχρώσεις

Από όλες τις αποχρώσεις της κομματικής στάσης είχε η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων…

17 Φεβρουαρίου 2024

Σαλάχι σε ενυδρείο έμεινε έγκυος χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με αρσενικό! Το μυστήριο που τελικά… λύθηκε

Ενθουσιασμό, αλλά και ερωτήματα έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ενυδρείου της Βόρειας Καρολίνας η εγκυμοσύνη…

17 Φεβρουαρίου 2024