Τοπικά

Μειωμένες έως 30% οι πωλήσεις στα ψάρια – Έντονος προβληματισμός στους αλιείς της Μαγνησίας

Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τους αλιείς της Μαγνησίας, καθώς οι πωλήσεις ψαριών και ευρύτερα αλιευμάτων είναι μειωμένες από πέρυσι έως και 30%, που σημαίνει ότι η οικονομική επιβίωση για το επόμενο διάστημα θα είναι όλο και πιο αβέβαιη, αφού τα έξοδα είναι πολλά.
Τα καΐκια βγαίνουν στα ανοικτά του Παγασητικού Κόλπου και του Αιγαίου με την ελπίδα να τροφοδοτήσουν τους καταναλωτές και τα καταστήματα με λαχταριστά αλιεύματα, αλλά βλέπουν ότι δεν υπάρχει η κατανάλωση του παρελθόντος, ίσως και γιατί άλλαξε το διατροφικό μοντέλο.
Οι αλιείς θυμούνται τις δύο προηγούμενες χρονιές, οπότε οι πωλήσεις είχαν πάει πολύ καλά και επικρατούσε ενθουσιασμός. Οι επαγγελματίες της εστίασης, τα ιχθυοπωλεία αγόραζαν ψάρια, ενώ δυναμική υπήρχε και από τους καταναλωτές.

Τι άλλαξε φέτος και τα πράγματα πάνε χειρότερα; «Το βασικό είναι πως οι ξένοι τουρίστες, όπως οι Βαλκάνιοι που είναι πολλοί φέτος στον Νομό, στρέφονται στα ψάρια ιχθυοτροφείου ή επιλέγουν άλλα φαγητά. Για το καλοκαίρι οι τουρίστες είναι ο κινητήριος μοχλός των πωλήσεων. Δυστυχώς βλέπουμε ότι οι παραγγελίες από τα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες είναι μειωμένες και αυτό είναι άσχημο. Υπολογίζουμε ότι φέτος η μείωση στις πωλήσεις από πέρυσι αγγίζει το 30%» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Μαγνησίας κ. Χρήστος Ξηραδάκης.
Τι γίνεται, όμως και με την κατανάλωση των ψαριών από τους Έλληνες; Το καλοκαίρι είθισται να είναι μια περίοδος κατά την οποία το ψάρι τρώγεται πιο εύκολα και ευχάριστα.
«Οι καταναλωτές επιλέγουν τα μικρότερα και φθηνότερα ψάρια λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και αυτό είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενο. Από την άλλη, όμως βλέπουμε να έχουν αλλάξει και οι διατροφικές συνήθειες των νέων Ελλήνων. Έχουν στραφεί περισσότερο στο κρέας και αποφεύγουν το ψάρι, αν και γνωρίζουν ότι είναι υγιεινό. Παλιότερα μια οικογένεια που πήγαινε διακοπές, θα έτρωγε και δύο-τρεις φορές ψάρια έξω σε μια ταβέρνα. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και οι οικογένειες επιλέγουν άλλα φαγητά».

Παράλληλα ο κ. Ξηραδάκης επισήμανε πως «φέτος δεν υπάρχει και ικανοποιητικός αριθμός αλιευμάτων. Ο καταναλωτής θα βρει στα καΐκια και τα ιχθυοπωλεία από όλα τα ψάρια, αλλά οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες».
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του λαγοκέφαλου υπογραμμίζοντας πως στον Παγασητικό Κόλπο έχει να εμφανιστεί λαγοκέφαλος εδώ και μερικά χρόνια. Πριν λίγα χρόνια είχαν εντοπιστεί σε τρία σημεία και το θέμα ρυθμίστηκε. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές του Αιγαίου, εμείς δεν έχουμε θέμα με έλευση του λαγοκέφαλου και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, επειδή διάφορα ακούστηκαν και γράφηκαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το