Τοπικά

Μειωμένες ενισχύσεις και αλλαγές στη νέα ΚΑΠ συζήτησαν αγρότες του μπλόκου Αλμυρού με τον Μ. Βορίδη

Κρίσιμη για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας των 9 μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ελλάδας, στην οποία θα συζητηθεί και το “καυτό” θέμα των αλλαγών στη νέα ΚΑΠ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τις μειώσεις των ενισχύσεων που είδαν στους λογαριασμούς τους τον περασμένο Οκτώβριο συζήτησαν οι αγρότες του Αλμυρού με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρέθηκε προχθές στο μπλόκο.

Να αναφερθεί ότι αγρότες από τον Αλμυρό θα μεταβούν με λεωφορείο μεθαύριο Δευτέρα στο Τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να συμμετάσχουν στον προγραμματισμένο πολύωρο αποκλεισμό του.
Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα του μπλόκο των αγροτών του Αλμυρού Χρ. Πάντζιο, “η συνέλευση αποφάσισε ότι μέχρι και την Δευτέρα δεν θα γίνει κανένας αποκλεισμός δρόμου, ούτε καν συμβολικός από εμάς. Έχουμε επαναλάβει ότι στόχος μας δεν είναι η ταλαιπωρία άλλων κοινωνικών ομάδων, αλλά ζητούμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας”.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο μπλόκο του Αλμυρού, επισήμανε ότι “συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αλλαγών της νέας ΚΑΠ και κυρίως εκείνο που αφορά τις μειωμένες ενισχύσεις που έλαβε μεγάλος αριθμός αγροτών, καθώς δεν έγινε σύγκλιση δικαιωμάτων σε βάθος τριετίας, αλλά αυτομάτως σε ένα χρόνο. Ο υπουργός ζήτησε και του παρουσιάσαμε σχετικά έγγραφα, καθώς χάθηκαν χρήματα με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, πιθανότατα από κακό χειρισμό και κακή ερμηνεία της νέας ΚΑΠ».
Παράλληλα, οι αγρότες από το μπλόκο του Αλμυρού, τόνισαν ότι “ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο φορέας των πληρωμών για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Λειτουργεί από το 2001 και ο στόχος του είναι να καταβάλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα. Με την ολοκλήρωση των πληρωμών στις 23 Δεκεμβρίου, οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ήταν λιγότερες κατά 563 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 939 εκ. ευρώ συνολικά έναντι 1,502 δισ. Ευρώ το 2022”.
Να αναφερθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για το προαναφερόμενο θέμα, υποστήριξε ότι ήταν λάθος του οργανισμού, ενώ η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία αντικαταστάθηκε, υποστήριζε ότι το κούρεμα των ενισχύσεων και οι περικοπές οφείλονταν στις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ.
“Θεωρούμε ότι ο υπουργός Επικρατείας κατανόησε το δίκαιο των αιτημάτων μας και των λαθών που έχουν γίνει στο όνομα της νέας ΚΑΠ. Παραμένουμε στο μπλόκο και θα περιμένουμε και τις εξελίξεις τόσο από τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα όσο και από την συνάντηση που θα έχει προσεχώς ο πρωθυπουργός με τους αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές της Θεσσαλίας” συμπλήρωσε ο κ. Πάντζιος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κρατείται ο γιατρός που πυρπόλησε ξανά το σπίτι του

  Την Δευτέρα αναμένεται να δικαστεί ενώ διατάχθηκε η κράτησή του, 62χρονος πυρομανής συνταξιούχος γιατρός,…

24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην κοπή πίτας του ΣΒΘΣΕ “Οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό”

Την ανάγκη οι επιχειρήσεις να μη μένουν πίσω και να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόνισε,…

24 Φεβρουαρίου 2024

Τη Δευτέρα απολογείται ο 27χρονος με τα δύο κιλά χασίς

  Την Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί ένας 27χρονος στο Πλημμελειοδικείο Βόλου, ο οποίος κατηγορείται για…

24 Φεβρουαρίου 2024

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Μειωμένο κατά 50% το κόστος ίδρυσης εκτός Αττικής – Θεσσαλονίκης

Στην αποκάλυψη πως «το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Αττική (πλην…

23 Φεβρουαρίου 2024

Γλυφάδα: Κατέθεσε η Δέσποινα Καρνέση – Τι είπε για το μακελειό στη ναυτιλιακή

Την πρώτη της κατάθεση μετά το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers στη Γλυφάδα…

23 Φεβρουαρίου 2024

Πώς εντοπίστηκαν οι φοιτητές που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Μια έρευνα που ξεκίνησε πριν 11 μήνες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) οδήγησε τελικά…

23 Φεβρουαρίου 2024