Τοπικά

Μεϊκόπουλος: Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια; Υπάρχει σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμά τους;

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των Βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου για το σταδιακό άνοιγμα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας που αν και θα έπρεπε να είναι μέγιστη προτεραιότητα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σε αντίθεση με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια παραμένουν εδώ και ένα χρόνο κλειστά. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία και το μακροχρόνιο κλείσιμό τους έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά στους φοιτητές. Παράλληλα, έχει ως συνέπεια το να μην πραγματοποιούνται εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις κλινικές που είναι νευραλγικές για την κατανόηση και εμπέδωση της επιστημονικής γνώσης.

Οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές έχουν στερηθεί το φυσικό περιβάλλον των σχολών τους και την αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές τους. Τα προβλήματα με τη διανομή των συγγραμμάτων, αλλά και το ζήτημα του αδιάβλητου των εξετάσεων με τον τρόπο που πραγματοποιούνται συμβάλλουν περαιτέρω στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και των τίτλων που χορηγούνται.
«Τα κορωνοπτυχία και τα περιστατικά φροντιστήριων που γράφουν για λογαριασμό των φοιτητών αποτελούν μελανά στίγματα που άφησε η πανδημία στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κρίσιμο και αναγκαίο να σχεδιαστεί το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με ιεράρχηση των αναγκών της κάθε σχολής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει τους απαραίτητους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την ασφαλή επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων και να εκπονήσει άμεσα σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές αρχές ένα σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση δε θα λήξει σύντομα.

«Το αίτημα για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων με όρους ασφάλειας για φοιτητές και καθηγητές γίνεται καθολικό και αυτό φαίνεται και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το υπαίθριο μάθημα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ήταν ενδεικτικό της ανάγκης αυτής» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώνται οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων αν τελικά υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για το σταδιακό άνοιγμα των Πανεπιστημίων της χώρας και με τι τρόπο θα επαναλειτουργήσουν ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, αλλά και η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το