Τοπικά

Μεϊκοπουλος: Η πραγματική συμφωνία για την Ελλάδα είναι αυτή που αποτυπώνεται σε όσα δεν είπε ο Μητσοτάκης

Σε δήλωσή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. σχετικά με τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Χρειάστηκαν τέσσερα 24ωρα μαραθώνιων, και ομολογουμένως σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, μέχρι οι ευρωπαίοι ηγέτες να φθάσουν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης προκειμένου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αντέξουν και να ξεπεράσουν το συντριπτικό χτύπημα που κατάφερε η πανδημία στις οικονομίες τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν ή απών ή σε ρόλο γκεστ-σταρ, πάντως όχι πρωταγωνιστής, απέφυγε συστηματικά να συνταχθεί με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σιγοντάροντας τους πλούσιους πλην σφιχτοχέρηδες «ομοϊδεάτες» του Βορρά (Ολλανδία κλπ.).

Σε ένα ντελίριο αυτοθαυμασμού και θριάμβου δήλωσε επιστρέφοντας στην Αθήνα ότι φέρνει μαζί του πακέτο άνω των 70 δισ. ευρώ συνοδεύοντάς του με τις απαραίτητες μιντιακές τυμπανοκρουσίες. Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, έχουμε μάθει πια ότι όσο φανταχτερές είναι οι φιέστες της ΝΔ, τόσο πιο σκοτεινό είναι το παρασκήνιο.
Η πραγματικότητα είναι σαφώς διαφορετική με τον κ. Μητσοτάκη να φέρνει για την Ελλάδα 32 δισ. ευρώ από τα οποία τα 19,5 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ. ευρώ δάνεια, που αν αξιοποιηθούν, θα εκτοξεύσουν το χρέος της χώρας. Ο πρωθυπουργός, με το δικό του ιδιότυπο τρόπο υπολογισμού, υπολόγισε και τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα πάρουν έτσι κι αλλιώς και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «Βάλε-βάλε το πακέτο για την Ελλάδα φούσκωσε στα 70 δις».

Παρέλειψε, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός να μιλήσει στον ελληνικό λαό και για τα μικρά γράμματα της συμφωνίας τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι σκληροί όροι και προϋποθέσεις που παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο. Δε μίλησε για το δικαίωμα φρένου στην εκταμίευση των επιδοτήσεων, ακόμα και από μόνο μια χώρα, ούτε για τους όρους που τις συνοδεύουν, θέσεις του Ευρωπαϊκού Βορρά που επικράτησαν. Δεν είπε, επίσης, ότι στην καλύτερη περίπτωση τα ποσά αυτά θα εκταμιευθούν από το καλοκαίρι του 2021, σε ένα χρόνο δηλαδή.
Τελικά, η πραγματική συμφωνία για την Ελλάδα είναι αυτή που αποτυπώνεται σε όσα δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης, και όχι η συμφωνία που παρουσίασε χθες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το