Τοπικά

Μεϊκόπουλος: H κυβέρνηση να στηρίξει τους Οδοντιάτρους της Μαγνησίας 

O Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ζητώντας τη στήριξη του Οδοντιατρικού Κλάδου της Μαγνησίας προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Την Ερώτηση συνυπέγραψε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Κ.Ο. Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Από τα μέσα Μαρτίου με δεδομένη την αυξημένη επικινδυνότητα του επαγγέλματος λόγω της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 μέσω του αερολύματος, οι οδοντίατροι ανέστειλαν την τακτική λειτουργία των ιατρείων τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξυπηρετούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά υπό την προϋπόθεση τήρησης αυστηρότατων μέτρων προστασίας και μόνο εφόσον διέθεταν τα απαραίτητα μέσα προστασίας, αλλιώς έπρεπε να απέχουν.

Όπως επεσήμανε στην Ερώτησή του ο Βουλευτής: «Η μεγάλη έλλειψη σε είδη προστασίας και απολύμανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά, ενώ αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου δαπάνησαν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την αγορά των παραπάνω ειδών σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με τις τιμές προ πανδημίας».

«Οι Έλληνες οδοντίατροι καθόλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τη στιγμή που οι δημόσιες οδοντιατρικές δομές είτε παρέμεναν κλειστές είτε υπολειτουργούσαν, και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτροπή συμφόρησης οδοντιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία και έκθεσης των ασθενών σε κίνδυνο μόλυνσης, χωρίς όμως να λάβουν την αντίστοιχη αναγνώριση και ενίσχυση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής εξηγώντας τα σπασμωδικά και μη ρεαλιστικά μέτρα στήριξης των οδοντιάτρων μίλησε για τη μετάβαση από επίδομα των 800 ευρώ στο αμαρτωλό voucher της κατάρτισης και την έκπτωση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δεν προσέφερε καμιά πραγματική ανακούφιση, αφού όπως ανέφερε, «πολύ απλά, οι οδοντίατροι δεν εργάστηκαν και δεν πληρώθηκαν».
Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι τιμές των ειδών προστασίας στα ύψη, ο μειωμένος αριθμός περιστατικών βάσει πρωτοκόλλου, το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος του Φ.Π.Α. σε όλα τα είδη αναλώσιμων υλικών και τα έξοδα για επισκευές, αντικαταστάσεις μηχανημάτων καθώς και οι νέες αγορές λόγω κορωνοϊού «γονατίζουν» τους οδοντιάτρους της Μαγνησίας.

«Παρότι παγκοσμίως ο οδοντιατρικός κλάδος αναγνωρίζεται ως μεγάλη πηγή κινδύνου και μετάδοσης της νόσου, στην Ελλάδα παραμένει αφανές μέρος του υγειονομικού τομέα», υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εκπρόσωπος Οδοντίατρος γεγονός που εξηγεί εν μέρει τις γενικού περιεχομένου οδηγίες που δεν απαντούν στις ιδιαιτερότητες, αλλά και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα και την ασφαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων».

Μεταφέροντας το φόβο και την αγωνία των επαγγελματιών οδοντιάτρων Μαγνησίας για σταδιακό κλείσιμο πολλών οδοντιατρείων υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων για ασφαλή λειτουργία και των υποχρεώσεων που τρέχουν, ο κ. Μεϊκόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και ανανέωση των οδοντιατρείων με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκισή τους σε σχέση με τον κορωνοϊό και τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων στελέχωσης Βοηθών Οδοντιάτρου, και παράλληλα την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στα είδη προστασίας και απολύμανσης που είναι απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των οδοντιατρείων της Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το