Τοπικά

Μεϊκόπουλος:«Από το 50% στο 10% οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ – Χωρίς αποζημιώσεις οι αγρότες Αλμυρού»

Τον απροκάλυπτο εμπαιγμό των καλλιεργητών του Αλμυρού εκ μέρους της κυβέρνησης στηλίτευσε με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής τόνισε ότι η τεράστια απόκλιση μεταξύ της αρχικής και τελικώς ανακοινωθείσας εκτίμησης του ΕΛΓΑ για τα ποσοστά των ζημιών στις εκτάσεις από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Ιούνιο, αφήνει ουσιαστικά την μεγάλη μερίδα των καλλιεργητών εκτός αποζημιώσεων.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στις 06/06/2022 η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας επλήγη από σφοδρή χαλαζόπτωση. Αποτέλεσμα ήταν, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και αμυγδαλιάς της περιοχής. Οι εκτιμήσεις των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έγιναν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022, όπου οι εκτιμητές υπολόγισαν το ύψος των ζημιών σε ποσοστό 30-50%. Το ποσοστό αντανακλούσε και την εικόνα που είχαν και οι ίδιοι οι καλλιεργητές, καθώς η πλειονότητα των εκτάσεων είχε υποστεί σημαντική ζημιά.

Στις 13/02/2023 ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΑ η τελική εκτίμηση για τα ποσοστά ζημίας. Με τεράστια απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι στις περισσότερες εκτάσεις του Αλμυρού οι ζημιές δεν ξεπερνούν το 10%. Το ποσοστό αυτό ζημίας δεν αποζημιώνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι καλλιεργητές του Αλμυρού να μένουν χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης.
«Οι καλλιεργητές του Αλμυρού κάνουν λόγο για ξεκάθαρη κοροϊδία, καθώς η τεράστια απόκλιση της αρχικής εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ με την τελικώς ανακοινωθείσα, αλλά και η εικόνα που είχαν οι ίδιοι από τις εκτάσεις μετά τη χαλαζόπτωση, δεν συνάδει με τα ελάχιστα ποσοστά που αποφασίστηκαν», επεσήμανε ο Βουλευτής.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια αυτή απόκλιση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και να διορθώσει άμεσα την αδικία σε βάρος των καλλιεργητών του Αλμυρού, προσαρμόζοντας τα ποσοστά της ζημίας και της ακόλουθης αποζημίωσης στα πραγματικά δεδομένα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το