Τοπικά

Α. Μεϊκόπουλος: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό

ΜΕΙΚΟΠΟΥΛΟΣ-660x330

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού προβάτου στη Μαγνησία, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο καταρροϊκός πυρετός, που εκδηλώθηκε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας για να εξαπλωθεί γρήγορα σε 33 Νομούς, αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη Μαγνησία, στην οποία τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αλμυρού, όπου αφανίστηκαν εκατοντάδες πρόβατα.
Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στην περιοχή του Διμηνίου, όπου χάθηκαν τα μεγάλα κοπάδια τριών κτηνοτρόφων (πάνω από 400 πρόβατα), ενώ καθημερινά χάνονται από τα υπάρχοντα κοπάδια 10 μέχρι και 30 πρόβατα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης στη Ν. Αγχίαλο, ενώ μεμονωμένα περιστατικά παρουσιάζονται και στο Πήλιο.
Επειδή πρώτον, η νόσος του καταρροϊκού πυρετού στη Μαγνησία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και αν δεν αντιμετωπιστεί συντονισμένα και άμεσα, η ζημιά στη ζωική παραγωγή θα είναι ανεπανόρθωτη, και δεύτερον η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού δίνει την χαριστική βολή στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που είναι ήδη εξαθλιωμένοι από τη μνημονιακή λαίλαπα, την υπερφορολόγηση, το υψηλότατο κόστος παραγωγής και πρόσφατα λόγω του αποκλεισμού της συντριπτικής τους πλειονότητάς από τις εξισωτικές αποζημιώσεις με βάση το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Με την ερώτησή του ο κ.Μεϊκόπουλος ζητεί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό: Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση καταπολέμηση και εξάλειψη της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στην ΠΕ Μαγνησίας, αν θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι τόσο για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου όσο και για την απώλεια των παραγώγων του (γάλα, αρνιά), αν θα επιδοτηθούν 100% τα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά σκευάσματα και θα χορηγηθούν δωρεάν ζωοτροφές για τα ζώα που βρίσκονται σε χωρικό περιορισμό και εάν θα στελεχωθούν με προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μαγνησίας, ώστε να επιταχυνθεί το έργο της διάγνωσης της νόσου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το