Ροή

A.Μεϊκόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη να ενταχθεί ο Βόλος στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Είναι επιτακτική η ένταξη του Βόλου στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει  αναθεώρηση των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν καθώς η Μαγνησία είναι από τους νομούς που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την κρίση, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά μετά και το κύμα αποβιομηχάνισης και των απολύσεων.

Η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου:

«Με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων, η Κυβέρνηση προχώρησε σε νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 51 Δήμους της χώρας, στους οποίους εντοπίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Τα προγράμματα ξεκινούν στους 17 πιο ευάλωτους Δήμους και θα συνεχιστούν σε άλλους 34, με στόχο την καθολική εφαρμογή τους στο σύνολο των Δήμων της χώρας.

Ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει καινοτομίες όπως η επέκταση της διάρκειάς τους από πέντε σε οκτώ μήνες (πάγιο αίτημα των ωφελούμενων για το οποίο πάλεψε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Ράνια Αντωνοπούλου ώστε να επιτευχθεί), η πλήρης κατοχύρωση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και η εισαγωγή δράσεων για την ενεργοποίηση των ανέργων με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, δηλαδή συμμετοχή των ανέργων σε επιμορφωτικές δράσεις, πιστοποίηση προσόντων και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ΟΑΕΔ.  Συγκεκριμένα η συμμετοχή ενημέρωσης στις θεματικές ενότητες «Υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας» και «Τεχνικές ανεύρεσης εργασίας»,  διάρκειας 20 ωρών, είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος. Επιπλέον, οι ωφελούμενοι αποκτούν το δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς να επιβάλλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς Εργασίας παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος και τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Η νέα γενιά των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στοχεύει στην προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο, με την πρόκριση έργων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την στήριξη της τοπικής αγοράς.

Βασική προτεραιότητα της νέας Κοινωφελούς Εργασίας, που αναμένεται να συνεχιστεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι η απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επανενταχτεί στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου, η επιλογή των Δήμων από τους οποίους ξεκινούν τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση επιλέχθηκαν οι Δήμοι όπου ο απόλυτος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων ξεπερνά τους 1.000 ανά Δήμο, ενώ στη δεύτερη φάση έγινε η βαθμολόγηση του καθένα από τους Δήμους που προκρίθηκαν στην πρώτη φάση προκειμένου να καταρτισθεί η τελική λίστα με τους ευπαθέστερους Δήμους στην μακροχρόνια ανεργία.

Η βαθμολόγηση των Δήμων έγινε με τα εξής κριτήρια:

  1. Το ποσοστό ανεργίας ανά Δήμο υπολογίστηκε με στοιχεία για το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τα οποία προέκυψαν από τη τελευταία εθνική απογραφή τον Σεπτέμβριο του 2011. Το ποσοστό της ανεργίας προκύπτει από τον λόγο του συνολικού αριθμού των ανέργων προς το άθροισμα του συνόλου των ανέργων και των εργαζομένων. Τα στοιχεία για το αριθμητικό σύνολο των εργαζομένων ανά Δήμο καταγράφονται στην Ελλάδα ανά δεκαετία, όποτε πραγματοποιείται η καθιερωμένη εθνική απογραφή.
  2. Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας επί των ανέργων ανά Δήμο (2015).
  3. Η δυναμική αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας ανά Δήμο (μέσος όρος αύξησης 2011-2015).

Πιο συγκεκριμένα, οι  Δήμοι έλαβαν αθροιστικά βαθμούς εφόσον στην περιοχή τους:

  1. Η ανεργία το 2011 ξεπερνούσε κατά 3% το πανελλαδικό ποσοστό ανεργίας.
  2. Η μακροχρόνια ανεργία το 2015 ξεπέρασε κατά 3% το πανελλαδικό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.
  3. Ο μέσος όρος αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας από το 2011 έως το 2015 ξεπέρασε κατά 3% τον πανελλαδικό μέσο όρο αύξησης.

Η βαθμολογία που έλαβε ο κάθε Δήμος για κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια υπολογίστηκε με βάση την ποσοστιαία διαφορά του Δήμου από τον μέσο όρο της χώρας, προσαυξημένο κατά 3%.

Η τελική βαθμολογία του κάθε Δήμου διαμορφώθηκε από το άθροισμα της βαθμολογίας που έλαβε από το καθένα από τα παραπάνω κριτήρια και βάσει αυτού του αθροίσματος έγινε από το Υπουργείο η διαμόρφωση της τελικής λίστας με τους ευπαθέστερους Δήμους της χώρας, με την Μαγνησία να απουσιάζει.

Η Μαγνησία είναι από τους νομούς που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την κρίση, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Τους τελευταίους μήνες οι δείκτες ανεργίας ειδικότερα στο Βόλο έχουν επιδεινωθεί δραματικά λόγω της μείωσης προσωπικού, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας ή της αναστολής λειτουργίας μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Μετά την διαπίστωσή μας ότι ο Βόλος απουσίαζε από τον πίνακα των 34 Δήμων, θυλάκων υψηλής ανεργίας, όπου επρόκειτο να επεκταθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτική μας παρέμβαση ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την ένταξη του Βόλου.

Με τη μεθοδολογία του Υπουργείου, όμως, δόθηκε τελικά προτεραιότητα σε Δήμους που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας, με σημαντικό ρόλο να παίζουν τα στοιχεία ανεργίας του 2011 που χρησιμοποιήθηκαν, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ένταξη του Δήμου Βόλου στα πρώτα αυτά προγράμματα, αφού τα παλιά αυτά στοιχεία δεν αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πόλη του Βόλου σήμερα.

Σε όλο αυτό το διάστημα των διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και την αντίθεσή μας στην μη ένταξη του Βόλου, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της πόλης, με την ραγδαία αποβιομηχάνιση που υφίσταται, το κύμα απολύσεων και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που καθιστά άκαιρα τα στοιχεία προ πενταετίας και επιτακτική την ένταξη του Βόλου με την αναθεώρηση των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Γιατί είναι το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ στο «little black book»

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα με τα ονόματα ισχυρών προσώπων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του…

4 Ιανουαρίου 2024

Κορωνοϊός: Άνοιγμα σχολείων με 8 συστάσεις από ΕΟΔΥ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2,…

4 Ιανουαρίου 2024

Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στο Ιράν

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που είχαν…

4 Ιανουαρίου 2024

Κορωνοϊός: Πέθαναν σχεδόν 17.000 άνθρωποι μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία

Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου…

4 Ιανουαρίου 2024

Συμφωνία Μητσοτάκη πρωθυπουργού Βουλγαρίας για συνεργασία σε ενέργεια και μεταφορές

Η ενίσχυση και επιτάχυνση της συνεργασίας με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και…

4 Ιανουαρίου 2024

Πήγε σε κατάστημα γεωργικών προϊόντων και ζήτησε ποντικοφάρμακο… για να δώσει τέλος στη ζωή του

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους, οι εργαζόμενοι καταστήματος με γεωργικά προϊόντα, στον Πύργο, όταν το πρωί…

4 Ιανουαρίου 2024