Τοπικά

Μεγαλύτερο πεδίο δράσεων για το ΚΕΘΕΑ Πιλότος στα 14 χρόνια λειτουργίας της δομής

Συνολικά 60 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες δέχονται σήμερα τις υπηρεσίες θεραπείας, επανένταξης, συμβουλευτικής και έγκαιρης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο. Οι γονείς τους, στέκονται πλάι τους και 120 άτομα δέχονται τις συμβουλές και τη στήριξη του κέντρου.
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα και το σύνθημα της σπουδαίας αυτής δομής είναι «Στάσου Πλάι μου».
Σε επίπεδο Μαγνησίας το 2017 το ΚΕΘΕΑ Πιλότος πρόσφερε 400 θέσεις θεραπείας. Παράλληλα οι υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης απευθύνθηκαν σε 2.400 άτομα, σε διάφορες περιοχές του νομού.

Συνεχίζει επί 14 χρόνια να στέκεται πλάι σε όσους το χρειάζονται με τον οποιοδήποτε τρόπο, από 13 χρόνων και πάνω με εξαρτητικές συμπεριφορές όπως η χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών σε οποιαδήποτε φάση της (πειραματική, πιο συστηματική, εξαρτητική κ.λπ.). Με δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς υποκατάστατα και με σεβασμό στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, στέκεται πλάι στους σημαντικούς άλλους του περιβάλλοντος (οικογένεια, εργασία, σχολείο κ.α. ) παρέχοντας ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο φάσμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και θεραπείας. Συνεχίζοντας να διευρύνει τις υπηρεσίες του αναπτύσσει δράσεις και συνεργασίες με την Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, το ΑΣΚΑ Κασσαβέτειας, τον Δήμο Αλμυρού, καθώς και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, προσπαθώντας να παρέμβει στο πεδίο των εξαρτήσεων έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων επενδύει συστηματικά παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στους ίδιους και στις οικογένειές τους ήδη ακόμα και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών αποτελεί καίριο μέλημα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.
Επιπρόσθετα το ΚΕΘΕΑ Πιλότος επιδιώκει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα καθαρής ζωής, που επιλέγει να στηριχτεί, όχι στις ουσίες και άλλες υποκατάστατες συμπεριφορές, αλλά σε εκείνες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας του Βόλου όπως οι δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού. Το νέο κτίριο στη Γ. Καρτάλη 48 φιλοξενεί εκτός από το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο και το Στέκι Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις», τη δανειστική βιβλιοθήκη και την έδρα του νεοσύστατου Συλλόγου φίλων και εθελοντών.

«Μιλoύν» οι αριθμοί
Πανελλαδικά το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ένα συνεχές φροντίδας που ξεκινάει από τη μείωση της βλάβης, συνεχίζεται με προγράμματα θεραπείας διαφόρων τύπων για χρήστες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες και ολοκληρώνεται με μετα-θεραπευτική φροντίδα για τη στήριξη της πλήρους κοινωνικής ένταξης. Πρόκειται για ένα δίκτυο υπηρεσιών το οποίο εκτείνεται σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα.
Μέσα στο 2017 το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 14.588 θέσεις θεραπείας στην κοινωνία και στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Παράλληλα οι υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης απευθύνθηκαν σε 19.498 άτομα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕΘΕΑ στα 35 χρόνια ζωής του ουδέποτε δημιούργησε ελλείμματα και μαύρες τρύπες. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης εξακολούθησε να είναι σε θέση να καλύπτει, χωρίς σοβαρές εκπτώσεις, τις δαπάνες λειτουργίας και διαβίωσης στα θεραπευτικά του προγράμματα, να πληρώνει εγκαίρως τους εργαζόμενούς τους και να μη δημιουργεί υποχρεώσεις προς τρίτους.
Ψυχή του ΚΕΘΕΑ, όπως και κάθε Οργανισμού που στηρίζει ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι οι εργαζόμενοί του. Η πλειονότητα του προσωπικού που στελεχώνει τα θεραπευτικά προγράμματα, βρίσκεται σε άμεση επαφή με όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και συνεισφέρει στο θεραπευτικό έργο, ανεξαρτήτως ειδικότητας και θέσης εργασίας.
Ωστόσο, σημαντικές ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες, καθώς από το 2009 η δύναμη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ είχε υποστεί συνεχείς μειώσεις, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το