Τοπικά

Μεγαλώνουν οι προκλήσεις για παράκτιες πόλεις “Θ”

Updated Beriatos Cover_small-600x600

Ένας νέος σχεδιασμός είναι απαραίτητος για τις πόλεις στην Ελλάδα στον 21ο αιώνα, που θα λάβει υπόψη του τις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικές μεταβολές, τονίζει ο καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Μπεριάτος με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου με τίτλο «Το οικιστικό AIDS και η κουλτούρα του σχεδιασμού» που έγινε χθες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων.
Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Μανωλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Άσπα Γοσποδίνη, καθηγήτρια στο ΤΜΧΠΠΑ, και Παντελής Σκάγιαννης, καθηγητής στο ΤΜΧΠΠΑ και Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής.
Το βιβλίο είναι μια συλλογή κειμένων γνώμης που γράφτηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης 20ετίας. Μάλιστα ο κ. Μπεριάτος που στην ακαδημαϊκή του πορεία έχει συγγράψει ή επιμεληθεί, μόνος ή με άλλους, 29 βιβλία, τόνισε τα τρία χαρακτηριστικά του βιβλίου που είναι η ευρύτητα των θεμάτων από την πολεοδομία, τη χωροταξία, το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, ο εκλαϊκευμένος χαρακτήρας του και η διαχρονικότητα των κειμένων αναφέροντας μάλιστα πως τα άρθρα αυτά είναι προφητικά, αν και έχουν γραφεί εδώ και 25 χρόνια. Δηλαδή, εάν διαβάσει κάποιος ένα άρθρο της δεκαετίας του ’90 και του βάλει σημερινή ημερομηνία, τότε θα νομίσει ότι γράφτηκε σήμερα.
Δήλωσε μάλιστα ιδιαίτερα συγκινημένος, όταν έμαθε από το συνάδελφό του και πρώην υπουργό Χωροταξίας κ. Λιβιεράτο ότι δύο άρθρα του έγιναν θέματα για έκθεση σε σχολεία.
Τον κίνδυνο για τις παράκτιες πεδιάδες, όπως της Μαγνησίας από την αύξηση της στάθμης του νερού, επισημαίνει ο κ. Μπεριάτος. Ο ίδιος τόνισε πως «το περιβάλλον, όπως ακτές, βουνά, ποτάμια, είναι πολύ ευαίσθητο στην Ελλάδα και αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας θα κατακλυστούν οι παραλιακές πεδιάδες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου. Δεν θα γίνει αύριο το πρωί αυτό, αλλά η επόμενη γενιά μπορεί να το ζήσει. Άρα χρειάζεται από τώρα σχεδιασμός αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου στάθμης της θάλασσας».
Αναφερόμενος στο θέμα της χωροταξίας τόνισε πως το πρόβλημα με τη χωροταξία στην Ελλάδα είναι ότι δεν καταφέραμε να προσαρμόσουμε το σχεδιασμό στη διοικητική δομή της χώρας. Με τον Καλλικράτη έγινε μια μεγάλη αναταραχή και πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις, δηλαδή να δημιουργηθούν πιο ορθολογικά οι Δήμοι. Άλλο είναι να αποτελεί η Σκιάθος ένα δήμο και άλλο να είναι η Λέσβος ένας δήμος.
«Οι πόλεις του 21ου αιώνα στην Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που είναι οι περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως η αλλαγή θερμοκρασίας, οι κοινωνικές μεταβολές και οι τεχνολογικές μεταβολές» τονίζει ο κ. Μπεριάτος.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως στον 21ο αιώνα οι πόλεις στην Ελλάδα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικές και προσαρμοστικές στις νέες συνθήκες. Για παράδειγμα, οι μεταβολές όπως με την αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον, δημιουργούν την ανάγκη για τον ενεργειακό, βιοκλιματικό σχεδιασμό των πόλεων. Συγχρόνως έχουμε πόλεις πολυπολιτισμικές, με την έλευση των οικονομικών μεταναστών, των προσφύγων, αλλά και σε λίγα χρόνια και των οικολογικών μεταναστών. Τέλος με τις τεχνολογικές μεταβολές θα δούμε την ενίσχυση της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, της τηλεϊατρικής και γενικώς θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι νέες τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ. Για όλα αυτά, λοιπόν, χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός των πόλεων που απαιτεί πρωτίστως ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το