Τοπικά

Μεγάλο το πλήγμα για τους 70 πράκτορες ΟΠΑΠ στη Μαγνησία – Μηδενικός τζίρος, ενώ τα έξοδα «τρέχουν»

Άλλος ένας κλάδος που έχει πληγεί από τη δεύτερη καραντίνα είναι αυτός των πρακτορείων ΟΠΑΠ, μετά την κρατική εντολή για το κλείσιμο των επιχειρήσεων για τη μη διάδοση του νέου κορωνοϊού. Ο τζίρος βρίσκεται στο μηδέν, ενώ οι λογαριασμοί «τρέχουν» για τους 70 περίπου πράκτορες στη Μαγνησία, με το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να είναι η σημαντικότερη οικονομικά περίοδος.

Από τις 7 του περασμένου μήνα τα πρακτορεία, όπως και πολλές επιχειρήσεις, κατέβασαν ρολά. Υπάλληλοι σε αναστολή και οι λογαριασμοί να «τρέχουν» είναι η εικόνα στα πρακτορεία της Μαγνησίας, ενώ ένα 20% των πρακτόρων δεν μπόρεσε να ενταχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο πράκτορας ΟΠΑΠ κ. Σωκράτης Βαρακλιώτης και πρώην πρόεδρος του Σωματείου σημείωσε πως «κανείς μας δεν κατάλαβε για ποιον λόγο κλείσαμε, απορία την οποία έχουν και οι ίδιοι οι παίκτες-πελάτες μας. Τη στιγμή μάλιστα που τα μάρκετ και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας δουλεύουν, οι τράπεζες είναι ανοικτές όλο αυτό το διάστημα. Τηρούσαμε τα μέτρα προστασίας και θα μπορούσαμε να λειτουργούμε με μικρή προσέλευση χωρίς οι πελάτες να κάθονται στα πρακτορεία. Θα μπορούσε κάποιος να παίξει ή να πληρώσει τους λογαριασμούς και να αποχωρεί».

Οι πράκτορες ΟΠΑΠ βασίζονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, μιας και τα 800άρια της άνοιξης στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν προβλεφθεί στο δεύτερο lockdown. Ένα 20% δεν έχει ενταχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή για διάφορους λόγους και το αίτημα της Ομοσπονδίας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι να εξεταστούν οι περιπτώσεις πρακτόρων ΟΠΑΠ που δεν πήραν χρήματα, αλλά και τι θα γίνει με τα νέα πρακτορεία, τα οποία εξαιρούνται.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή μην ξεχνάμε ότι είναι δάνειο. Μπορεί στον τέταρτο κύκλο το 50% να μην επιστρέφεται, αλλά το 50% δεν επαρκεί για να καλύψεις τα έξοδά σου» ανέφερε κ. Βαρακλιώτης για να συμπληρώσει: «Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αδικούμαστε, διότι περιλαμβάνεται και ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, ενώ θα έπρεπε να είναι καθαρά το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος για να φανεί η πτώση του τζίρου που έχουμε».
«Πολλά πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως και επιχειρήσεις γενικά, βασίζονται στον τζίρο των Χριστουγέννων, ο οποίος είναι αυξημένος, προκειμένου να καλύψουμε «νεκρές» περιόδους. Το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος είναι σημαντικό για εμάς» κατέληξε.
Να σημειωθεί πως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, παρόλο που έχουν κατεβάσει ρολά, οι ιδιοκτήτες τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και την online σύνδεση του ΟΤΕ που είναι πάνω από 200 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το