Κόσμος

Η μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στη Ν. Υόρκη

κλίμα

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής την Κυριακή, στη Νέα Υόρκη για να ζητήσουν άμεση δράση ενόψει μιας συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ.

Η διαδήλωση στο Μανχάταν, η οποία αναγγέλλεται ως η “μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία”, θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν συναντηθούν στη Νέα Υόρκη περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες και αρκετοί επικεφαλής της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών, για μια μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία συνεκλήθη από τον γενικό γραμματέα του παγκόσμιου οργανισμού Μπαν Κι-Μουν.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ έχει στόχο να ενισχύσει πολιτικά την προσπάθεια για να υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μια συνολική συμφωνία για μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η πορεία οργανώθηκε από περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ζητηθεί η ανάληψη άμεσης δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένου του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Περισσότερες από 2.600 παρόμοιες πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή, σε 159 χώρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως το Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Δελχί και το Ρίο ντε Ζανέιρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Κυριακής για να “ενώσει τα χέρια του μ’ αυτούς που διαδηλώνουν για να αναληφθεί δράση για το κλίμα”.

“Είμαστε μαζί τους στη σωστή πλευρά αυτού του τόσο σημαντικού για το κοινό μέλλον μας θέματος”, δήλωσε ο Μπαν.

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα ακολουθήσει τη διαδήλωση στη μισή πορεία.

Έπειτα από ενός λεπτού σιγή, στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), 32 φιλαρμονικές, καμπάνες εκκλησιών σε όλη την πόλη και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών θα “σημάνουν ένα συναγερμό για κλιματική δράση”.

Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και οι ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μάρκ Ράφαλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το