Τοπικά

Μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Βόλο για την Πρωτομαγιά – photos

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε η σημερινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου και η πορεία στους δρόμους του Βόλου. Στο τέλος της πορείας κατατέθηκαν στεφάνια από σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος στον τόπο της δολοφονικής επίθεσης εναντίον των εργατών τον Ιούνη του 1936.

Στη συγκέντρωση την ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Μαγνησίας.

Ακολουθεί η ομιλία:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η 1η του Μάη, η μέρα – σύμβολο για την παγκόσμια εργατιά, με το βαρύ της φορτίο, το γεμάτο από τις θυσίες αποκαλύπτει το μεγαλείο και την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης.
Η φετινή Πρωτομαγιά ξεχωρίζει γιατί βρισκόμαστε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
Εξελίσσεται και δυναμώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με πολύ σοβαρό τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, γενίκευσής του. Με την εμπλοκή της χώρας μας να βαθαίνει διαρκώς, να ανεβαίνει επίπεδο κάνοντας τον τόπο μας στόχο αντιποίνων. Αυτό μαρτυρά και η κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών σε μια σειρά χώρες που ξεπερνάνε για πρώτη φορά στην ιστορία, τα 2 τρις δολάρια.
Η πόλη μας και η περιοχή μας αποκτούν ιδιαίτερο ρόλο ως βάση εφόρμησης των ΑμερικανοΕυρωπαίων Ιμπεριαλιστών για την υλοποίηση των πολεμικών τους σχεδιασμών.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για :
Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.
Οι αυξήσεις – ψίχουλα της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι «ελαστικές» μορφές εργασίας θερίζουν.
Την ίδια στιγμή, οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.
Είναι πρόκληση να στήνεται ο καυγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να δώσει ένα ψίχουλο παραπάνω, για το ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί την φτώχεια που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Σε αυτό τον καυγά δεν χωράνε οι ανάγκες μας. Αφού οι προτάσεις και των δύο ξεκινούν από το πόσο αντέχει η οικονομία, ξεκινούν από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και να μην ξεφύγουν από αυτές. Έχουν στην κορυφή τους τη πράσινη ανάπτυξη. Ακριβώς δηλαδή όλα αυτά που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων οι μισθοί μας έχουν πιάσει πάτο. Όλα αυτά που ευθύνονται για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που ζούμε.
Έγινε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά πως σε κρίση, σε πανδημία, σε ειρήνη και σε πόλεμο, οι εργαζόμενοι, η κάθε λαϊκή οικογένεια, καλούνται να κάνουν υπομονή, να κάνουν θυσίες, να βάλουν πλάτη για το «κοινό καλό».

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Έχουμε πρόσφατη την πείρα από την μάχη της απεργίας 6 Απρίλη. Από την μία κυβέρνηση και εργοδοσία μας λένε «δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις». Από την άλλη ρίχνουν ξανά το γνωστό δίλλημα να διαλέξουμε μια καλύτερη κυβέρνηση που θα ακολουθεί την ίδια όμως πολιτική, ώστε οι θυσίες μας να είναι λιγότερες.
Συνάδελφοι τα διδάγματα της σημερινής μέρας, της 1 Μάη, δείχνουν τον δρόμο.
Δείχνουν πως ότι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τον κατάφεραν με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Με σύγκρουση με τα κηρύγματα της υποταγής, μακριά από σωτήρες. Το κέρδισαν όταν πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Δείχνουν πως για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, με οργάνωση της πάλης μας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, βάζοντας φρένο στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, με τελευταίο το Νόμο Χατζηδάκη. Οι συνάδελφοι μας στα πετρέλαια Καβάλας, από την COSCO δεν περίμεναν κάποιον σωτήρα. Όπως και οι οικοδόμοι που πέτυχαν αύξηση στην κλαδική τους σύμβαση μέσα από τον επίμονο αγώνας τους.

Συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Τώρα πρέπει να απομονώσουμε τις δυνάμεις εκείνες στο κίνημα, σαν τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, εδώ του ΕΚΒ, που ρίχνουν νερό στο μύλο της αναμονής.
Τι λένε όλη αυτή την περίοδο; Να περιμένουμε την ανάπτυξη γιατί έτσι θα πάρουμε κανένα ψίχουλο και εμείς. Πως μπροστά στο πόλεμο έχουμε εργαζόμενοι και εργοδότες κοινά συμφέροντα. Πως ο νόμος Χατζηδάκη έχει και θετικά. Στην απεργία στις 6 Απρίλη, την στιγμή που τα σωματεία που αντιστέκονται και προσπαθούν να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας μέχρι την τελευταία ώρα, αυτοί βγήκαν ανοιχτά να υποστηρίξουν «το δικαίωμα στην εργασία». Για αυτό και οι μόνοι που έτρεξαν να τους συγχαρούν ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας. Τώρα μπροστά στο κάλεσμα για την πρωτομαγιά, τι βγήκαν και είπαν; πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Για αυτό δεν κάλεσαν ούτε σε απεργιακή συγκέντρωση τους εργαζόμενους. Περηφανεύονται για τα σωματεία που έχουν την πλειοψηφία οι δικές τους δυνάμεις. Ούτε μια ανακοίνωση δεν έβγαλε το σωματείο της Χαλυβουργίας για τον σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε πρόσφατα.
Συνάδελφοι έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Βάζουν πλάτη στα «θέλω» των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Σε μια περίοδο κρίσιμη, που χρειάζεται ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων και της πάλης τους. Οργανωμένη πάλη μέσα από σωματεία που θα στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο, την μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις της και τις ενώσεις της.
Σε αυτή την πάλη φοβούνται να μην κατευθυνθεί όλη η αγανάκτηση και η οργή που έχει ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Για αυτό και είμαστε σε μια περίοδο που εντείνεται και η καταστολή σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Φάνηκε πρόσφατα και στην Θεσσαλονίκη στην απεργία όταν η πορεία έφτασε στο λιμάνι όπου γινόταν μεταφορά Νατοϊκού πολεμικού υλικού, όταν η μια μετά την άλλη οι απεργίες βγαίνουν παράνομες. Φαίνεται αυτές τις μέρες για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους της COSCO. Που μπροστά στην απεργία και στον δίκαιο αγώνα τους για τη ζωή και την ασφάλεια τους, για συλλογικές συμβάσεις κι αξιοπρεπείς μισθούς, ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του λιμενικού. Και για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους αλλά και για να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν.
Για την οργάνωση μιας τέτοιας πάλης θα συνεχίσουμε να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Γιατί τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με την πάλη μας για να ζούμε όπως μας αξίζει. Απολαμβάνοντας τον τεράστιο παραγόμενο πλούτο και τα άλματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τις δυνατότητες να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να δουλεύουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, να μπορούμε να επιστρέφουμε γεροί στο σπίτι μας, χωρίς άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, για το αν θα έχουμε δουλειά και τον επόμενο μήνα.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας τόνισε ότι οι αγρότες στηρίζουν τον αγώνα της εργατικής τάξης, όπως τους στήριξαν στον αγώνα που έκανα 22 μέρες στα μπλόκα κι όπως είπε “Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, οι αγώνες θα συνεχιστούν με άλλες μορφές, υπάρχουν καταστροφές από καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ θα γίνουν κινητοποιήσεις και για τοπικά ζητήματα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το