Τοπικά

Μεγάλη μείωση γεννήσεων στο Νοσοκομείο Βόλου “Θ”

milk_should_my_baby_drink

Μείωση των γεννήσεων από 1.200 που ήταν προ κρίσης σε περίπου 700  πέρυσι παρατηρείται στο Νοσοκομείο Βόλου στο πλαίσιο των επιπτώσεων της κρίσης και της υπογεννητικότητας που υπάρχει. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των βρεφών που μεταφέρονται από τη Μαιευτική κλινική στο Τμήμα Προώρων για να νοσηλευτούν, καθότι πολλοί ανασφάλιστοι γονείς, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να καταβάλλουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, ενώ την ίδια στιγμή η Παιδιατρική Κλινική καλείται να αντιμετωπίσει την μεγάλη και ποικίλη ροή περιστατικών με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία από την κίνηση περιστατικών στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, στο πανελλήνιο συνέδριο, έβδομο κατά σειρά, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Φροντίδας Υγείας Εκπαίδευσης (ΕΦΥΚΕ) και το οποίο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά και στο Πορφυρογένειο Κοινωφελές ίδρυμα από τις 20 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου υγείας, της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Νοσοκομείου Βόλου της εταιρείας νοσηλευτών, του πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Κοινωφελούς πορφυτογένειου ιδρύματος Αγριάς, της Εταιρείας κοινωνικής παρέμβασης Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου και θα γίνει με τη συνεργασία άλλων επιστημονικών φορέων και εταιριών, καθώς και νοσοκομείων.

Το συνέδριο είναι ανοικτό για δωρεάν παρακολούθηση σε όποιον επιθυμεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και αναμένεται να το παρακολουθήσουν πολλοί παιδίατροι, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίου, νοσηλευτές και γενικά επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στον πολύ ευαίσθητο τομέα της φροντίδας του παιδιού.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο Πορφυρογένειο ίδρυμα Αγριάς και το σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν στο ξενοδοχείο «Valis» και τη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν πάλι στο Πορφυρογένειο.

Η Πρόεδρος και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συνεδρίου, Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ  Αναστασίου-Κατσιαρδάνη Αναστασία τόνισε πως οι γεννήσεις παιδιών στο Νοσοκομείο Βόλου μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Έτσι από τις 1200 γεννήσεις που είχαμε προ κρίσης, γύρω στο 2009, πλέον έχουν πέσει γύρω στις 700-750.

Από την μια υπάρχει η υπογεννητικότητα λόγω και της αδυναμίας τω νέων να παντρευτούν και να κάνουν παιδί, αφού δεν υπάρχουν δουλειές για να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Από την άλλη, όμως υπάρχει και το ζήτημα της αποχώρησης πολλών αλλοδαπών οι οποίοι τόνωναν τον αριθμό γεννήσεων στη χώρα.

Το 2010 οι γεννήσεις στο Νοσοκομείο ήταν 1049, το 2011 μειώθηκαν στις 994, το 2012 έπεσαν στις 745, το 2013 στις 683 και γύρω στις 700 ήταν και πέρυσι, το 2014 ενώ παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και για φέτος.

Πάντως  το 2013 από τις 683 γεννήσεις οι 393 ήταν με φυσιολογικό τοκετό (ΦΣ) και 290 με καισαρική τομή (ΚΤ).Γενικά οι γεννήσεις με καισαρική τομή σημειώνουν προοδευτική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Πάντως η αύξηση της υπογεννητικότητας είναι μία διάσταση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Επίσης το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε και μια μείωση του αριθμού των νεογνών που μεταφέρονται από την Μαιευτική Κλινική στο Τμήμα Πρόωρων του Νοσοκομείου, αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, όπως ένας πολύ έντονος ίκτερος, στο βρέφος είτε γεννηθεί πρόωρα είτε κανονικά. Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν γύρω στα 300 νεογνά που νοσηλεύονταν στο τμήμα Πρόωρων και το 2014 μειώθηκε στα 162 που οφείλεται αφενός στη μείωση των τοκετών συνολικά αφετέρου και στην πιο αυστηρή επιλογή των νεογνών που χρειάζονται απαραίτητα τη νοσηλεία του τμήματος Προώρων, καθότι οι ανασφάλιστοι γονείς δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα για να καλύψουν και αυτή τη δαπάνη, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν σημαντικά ποσά μέσω του ταμείου τους, ενώ δεν υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό για να ανταποκριθεί σε όλες τις δομές και τις λειτουργίες της Παιδιατρικής Κλινικής που παρόλα αυτά παρέχει πολύτιμο έργο.

Πρέπει να σημειωθεί πως η παιδιατρική λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ένα μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό γιατρό, ενώ οι ειδικευόμενοι από επτά μειώθηκαν στους πέντε.

Ακόμη σταθερός παραμένει ο αριθμός των παιδιών που και φέτος διακομίστηκαν από την Παιδιατρική Κλινική σε κάποιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, καθώς διαπιστώθηκε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτούσε μονάδα εντατικής νοσηλείας. Και φέτος ο αριθμός των παιδιών που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ανήλθε στα 35-40.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το