Τοπικά

Μεγάλη μικροβιακή επιβάρυνση στον Παγασητικό από ανεπεξέργαστο λύμα του Βιολογικού “Θ”

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΒΟΛΟΥ
Ανεπεξέργαστο και όχι επεξεργασμένο λύμα, όπως επισήμως υποστήριζε η ΔΕΥΑΜΒ, με τιμές επιβάρυνσης ασύλληπτες για το θαλάσσιο περιβάλλον,  διοχέτευε ο βιολογικός στον Παγασητικό από τη βλάβη που σημειώθηκε στο φρεάτιο έξω από τις εγκαταστάσεις του αγωγού επεξεργασμένων λυμάτων, στην καρδιά της κολυμβητικής περιόδου.
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ έχει στα χέρια της δείχνουν ότι ακόμη και στις 30 Αυγούστου διοχετευόταν ανεπεξέργαστο λύμα στον Παγασητικό , με τα κολοβακτηρίδια να καταγράφονται στα 57 εκατομμύρια, ανά 100 mlg. Στην έξοδο του Βιολογικού καταγράφηκε το ίδιο ποσοστό σε κολοβακτηρίδια όσο και στην είσοδο του λύματος σε αυτόν.
Η βλάβη σημειώθηκε την Τετάρτη στις 16 Αυγούστου, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού (η κολυμβητική περίοδος ισχύει μέχρι 31 Οκτωβρίου),  με τη ΔΕΥΑΜΒ να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το λύμα που διοχετευόταν στη θάλασσα ήταν επεξεργασμένο, παρότι η δυσοσμία έπνιγε τις Αλυκές.
Στις 21 Αυγούστου Κυριακή, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγραφε χαρακτηριστικά:
«Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης σε τμήμα αγωγού διάθεσης επεξεργασίας λυμάτων, που διαπιστώθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Οι διαδικασίες προετοιμασίας του εργοταξίου πραγματοποιούνταν με τα στάδια επεξεργασίας του λύματος εν λειτουργία, ενώ χρήση του εγκεκριμένου σχεδίου by pass των εγκαταστάσεων έγινε μόνο το μεσημέρι του Σαββάτου και για όσο διήρκεσε το τελικό στάδιο αποκατάστασης»
Η ΔΕΥΑΜΒ επεσήμανε πως ο Βιολογικός λειτουργεί κανονικά και το ίδιο ισχύει και με τον αγωγό διάθεσης λυμάτων.
Οι μετρήσεις όμως στις 30 Αυγούστου, έδειξαν το ακριβώς αντίθετο.
Λήφθηκε δείγμα στο αντλιοστάσιο εξόδου επεξεργασμένων στις 12 τα μεσάνυχτα και διαπιστώθηκαν τιμές που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ.
Το οργανικό φορτίο δηλαδή το COD με όριο τα 90 mlg ήταν 450, τα BOD με όριο τα 25 ήταν 130, τα αιωρούμενα στερεά με όριο τα 35 ήταν 320, η αμωνία με όριο τα 7,5 ήταν 2 και τα ολικά κολοβακτηριοειδή ήταν 41 εκατομμύρια. Το λύμα οδηγούνταν στη θάλασσα εντελώς ανεπεξέργαστο, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις.
Στη δεξαμενή εξόδου του Βιολογικού τα κολοβακτηρίδια άγγιζαν τα 4,4 εκατομμύρια, ενώ μετρήσεις έγινα επίσης στην έξοδο του αντλιοστασίου επεξεργασμένων την ίδια ημέρα στις 2 τα ξημερώματα και τα κολοβακτηρίδια έδειξαν τιμές στα 65 εκατομμύρια. Στις δύο τα ξημερώματα οι τιμές στη δεξαμενή εξόδου ήταν στις 150.000.
Μια ώρα αργότερα, σε νέα μέτρηση τα κολοβακτηρίδια στο αντλιοστάσιο εξόδου είχαν τιμές που έφτασαν τα 57 εκατομμύρια.
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Αυγούστου βρίσκονται στα χέρια της ΔΕΥΑΜΒ από τις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο κανείς δεν ενημέρωσε τους πολίτες καθώς σύμφωνα με όλες τις οδηγίες η μικροβιακή επιβάρυνση στις ακτές για να θεωρούνται καθαρές δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 mlg.
Η βλάβη στον βιολογικό δείχνει «ανήκεστος» από την ώρα που μεγάλη επιβάρυνση καταγράφηκε στο αντλιοστάσιο εξόδου και στην δεξαμενή.
Αναμένεται από βδομάδα να υπάρξει νέα επιβάρυνση του οικοσυστήματος καθώς για να διορθωθεί βλάβη στο αντλιοστάσιο της Αλαμάνας θα πρέπει να γίνει διοχέτευση εντελώς ανεπεξέργαστου λύματος στο λιμάνι.
Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις της 30ης Αυγούστου είναι στη διάθεση της εφημερίδας.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το