Αθλητισμός

Μεγάλη η «μαύρη» λίστα του 2020 – Κορυφαίοι αθλητές, προπονητές και παράγοντες “έφυγαν” από τη ζωή

«Δυστυχώς, ο ουρανός παίρνει πολλά αστέρια τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο Πελέ στο Instagram, αποχαιρετώντας τον Πάολο Ρόσι. Όντως, το 2020 αποτέλεσε «μαύρη» χρονιά για τα σπορ, αφού κορυφαίοι αθλητές, παράγοντες και προπονητές έφυγαν από τη ζωή.

 Νωρίς στις 26 Ιανουαρίου, έφτασαν τα νέα που συγκλόνισαν τον κόσμο. Ο σταρ του ΝΒΑ Κόμπε Μπράιαντ σκοτώθηκε στο Λος Άντζελες σε συντριβή ελικοπτέρου. Η κόρη του Τζιάνα, ένας φίλος της κόρης, ένας γονέας και ο πιλότος έχασαν επίσης τη ζωή τους. Η καριέρα του θρύλος. Ο Κόμπε κέρδισε το πρώτο του δαχτυλίδι πρωταθλητή με τους Λέικερς το 2000, κάτι που επανέλαβε το 2001 και το 2002. Τα δύο τελευταία, ο Μπράιαντ τα κέρδισε, επίσης με τους Λέικερς, το 2009 και το 2010. Το 2016 ήρθε η αποχώρηση από το μπάσκετ, μετά από αρκετούς τραυματισμούς και έναν εντυπωσιακό αποχαιρετιστήριο αγώνα, όπου ξεπέρασε τους 60 πόντους εναντίον των Γιούτα Τζαζ. Ο Κόμπε γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Φιλαδέλφεια, αλλά πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας και της εφηβείας του (από 6 έως 13 ετών) στην Ιταλία ακολουθώντας τον πατέρα του Τζο, επίσης παίκτη μπάσκετ.

Ο Κόμπε Μπράιαντ

Στις 20 Μαρτίου, ο Μπορίσλαβ Στάνκοβιτς πέθανε στο Βελιγράδι σε ηλικία 94 ετών. Πρώην παίκτης, προπονητής και γενικός γραμματέας της FIBA είναι αυτός που οδήγησε το μπάσκετ στη σύγχρονη εποχή. Ένας από τους πιο καθοριστικούς ανθρώπους στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού στο αμερικανικό μπάσκετ, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες και τους κανονισμούς (σουτ τριών πόντων και αγώνας σε τέσσερις περιόδους). Μια μνημειακή συμβολή στην ιστορία του μπάσκετ, αναγνωρισμένη ήδη από το 1991 με την εισαγωγή του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame στο Σπρίνγκφιλντ.

Μία ημέρα αργότερα , στις 21 Μαρτίου, πέθανε από κορωνοϊό ο Λορέντσο Σανθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης από το 1995 έως το 2000, κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα, ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο και δύο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 22 Μαΐου, σε ηλικία 81 ετών, πέθανε ο Τζίτζι Σιμόνι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Ιταλός προπονητής καθοδήγησε 17 διαφορετικούς συλλόγους στην 30χρονη καριέρα του ως προπονητής. Το 1998 κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Ίντερ. Εξακολουθεί να είναι ο κάτοχος ρεκόρ των ανόδων από τη δεύτερη κατηγορία (7). Ως παίκτης κέρδισε ένα ιταλικό Κύπελλο το 1962 με τη Νάπολι.

Στις 2 Ιουνίου απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, ο Ουές Άνσελντ , θρύλος του NBA και των Ουάσιγκτον Μπούλετς, πρωταθλητών 1978. Έπαιξε 984 παιχνίδια NBA με μέσο όρο 10,8 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ. Στην καριέρα του συμμετείχε στο All Star Game 5 φορές. Το 1988, το όνομά του μπήκε στη λίστα των παικτών από το Hall of fame.

Ο σπουδαίος Ούγγρος υδατοσφαιριστής Τίμπορ Μπένεντεκ, εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος, έφυγε από τη ζωή μόλις στα 48 του χρόνια χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο, στις 18 Ιουνίου. Ο Μπένεντεκ κατέκτησε ως πολίστας με την Εθνική Ουγγαρίας τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και συνολικά 18 μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Σε διασυλλογικό επίπεδο φόρεσε το σκουφάκι των Ούιπεστ, Ρόμα, Προ Ρέκο, Χόνβεντ, Σλιέμα και κατέκτησε πέντε Τσάμπιονς Λιγκ, πέντε Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Γιούροκαπ, επτά πρωταθλήματα Ιταλίας, έξι πρωταθλήματα Ουγγαρίας. Ως προπονητής οδήγησε την εθνική Ουγγαρίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2013, και στην 2η θέση στην Ευρώπη το 2014 και το 2016. Επίσης, σε δύο ασημένια μετάλλια σε Γουόρλντ Λιγκ (2013, 2014) και στην 5η θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο (2016).

Ο Μαριολίνο Κόρσο, ένας από τους πρωταγωνιστές της «Grande Inter» που χαρακτήρισε τη δεκαετία του ’60 με τις επιτυχίες της στην Ιταλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο, πέθανε στις 20 Ιουνίου, σε ηλικία 78 ετών. Κέρδισε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα και τρεις τίτλους πρωταθλήματος.

Στις 22 Ιουνίου πέθανε ο Πιερίνο Πράτι, πρώην επιθετικός της Μίλαν, Ρόμα και της Φιορεντίνα, πρωταθλητής της Ευρώπης με την εθνική ομάδα το 1968 και ο πρώτος Ιταλός παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (με τη Μίλαν το 1969). Ήταν σημαία των «Rossoneri» με τους οποίους έπαιξε από το 1967 έως το 1973, κερδίζοντας τα πάντα: Ένα Σκουντέτο, δύο ιταλικά Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένα Διηπειρωτικό.

Στις 25 Νοεμβρίου, θλίψη σκορπίζει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ίσως του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Στην Αργεντινή, με την Μπόκα Τζούνιορς, κέρδισε το πρωτάθλημα το 1981. Στην Ισπανία, με τη Μπαρτσελόνα, ένα Κύπελλο, ένα Copa La Liga, ένα ισπανικό Σούπερ Καπ. Στη Νάπολη, σε 7 χρόνια, έσπασε το μονοπώλιο του Βορρά και κέρδισε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Ιταλικό Σούπερ Καπ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Όμως ο πιο μεγάλος του θρίαμβος ήταν όταν οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ στο 1986 στα γήπεδα του Μεξικού.

Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ πέθανε στις 29 Νοεμβρίου, ηττημένος σε ηλικία 42 ετών από ανίατη ασθένεια. Οι φίλαθλοι τον θυμούνται για το πρώτο γκολ του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002. Η Σενεγάλη, στο απόλυτο ντεμπούτο στην τελική φάση, έπαιξε εναντίον της Γαλλίας και η νίκη της αφρικανικής ομάδας είχε την υπογραφή του. Ο Ντιόπ είχε φορέσει και τη φανέλα της ΑΕΚ.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Πάολο Ρόσι, ο ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, πέθανε στη Σιένα από καρκίνο του πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του φόρεσε τη φανέλα των Κόμο, Βιτσέντζα, Περούτζια, Γιουβέντους, Μίλαν, Βερόνα. Στη Γιουβέντους, μεταξύ 1982 και 1985, ο «Παμπλίτο» κατέκτησε δύο Σκουντέτο, ένα ιταλικό Κύπελλο, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο και μετά το Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 (κορυφαίος σκόρερ του τουρνουά), τη «Χρυσή Μπάλα» . Έφυγε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 31 ετών μετά από δύο μη ικανοποιητικές σεζόν με τη Μίλαν και τη Βερόνα.

Μέσα στο 2020, τρεις απώλειες μέτρησε η πρωταθλήτρια κόσμου 1966, εθνική της Αγγλίας. Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» ο Τζάκι Τσάρλτον, που αγωνίστηκε στη Λιντς, ενώ ως προπονητής οδήγησε την Ιρλανδία στους «8» του Μουντιάλ του 1990. Ο Νόμπι Στάιλς πέθανε στα 78 του. Οι φίλοι των «Τριών Λιονταριών» θα θυμούνται τον αμυντικό μέσο για το εξαιρετικό πάθος του και τον τρόπο που πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Γουέμπλεϊ. Ο Στάιλς είχε χαρακτηριστεί σαν «η καρδιά και η ψυχή» της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1978. Επίσης, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο τερματοφύλακας-θρύλος της Τσέλσι  Πίτερ Μπονέτι. Ήταν ο αναπληρωματικός του Γκόρντον Μπανκς στο Μουντιάλ του 1966, ενώ μετά την Τσέλσι έπαιξε και στη Νταντί Γιουνάιτεντ. Τέλος, μέσα στο 2020 «έφυγε» ένας ακόμη μεγάλος Άγγλος τερματοφύλακας. Ο λόγος για τον Ρέι Κλέμενς που κέρδισε τα πάντα με τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ. Απεβίωσε στα 72 του χρόνια.

Μέσα στην περασμένη χρονιά πέθανε σε ηλικία 84 ετών και ένας ακόμη παίκτης που συμμετείχε στον τελικό του Μουντιάλ του 1966, αλλά από την πλευρά της Δυτικής Γερμανίας. Ο λόγος για τον σπουδαίο τερματοφύλακα της Γερμανίας Χανς Τιλκόφσκι. Ήταν αυτός που κράτησε όρθια τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Γουέμπλεϊ μέχρι να μπει το γκολ του Χαρστ που ακόμη αμφισβητείται… Αγωνίστηκε στη SC Βεστφάλια Χέρνε, Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ήταν παίκτης της χρονιάς στη Γερμανία το 1965 και οι Έλληνες θα τον θυμούνται και ως προπονητή της ΑΕΚ το 1981.

Οι Έλληνες που αποχαιρετήσαμε
Αρκετοί ήταν οι Έλληνες που αποχαιρετήσαμε μέσα στο 2020. Αναλυτικότερα:
Δημήτρης Παπαδόπουλος (69): ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ και της ΑΕΚ και προπονητής του Εργοτέλη.
Γιώργος Παπαμιχαήλ (67): παίκτης της Δόξας Δράμας και του Άρη Θεσσαλονίκης.
Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (81): Ο «κούνελος» του Παναθηναϊκού (1958-69). Αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ και ήταν από τα βασικά στελέχη της Εθνικής (1959-65).
Γιάννης Καλογεράς (83): βοηθός προπονητής (1987-88) και σκάουτερ του Παναθηναϊκού.
Βασίλης Σαμαράς (95): ο γηραιότερος παίκτης του ΠΑΟΚ (1947-50).
Μπάμπης Τσιλιγγιρίδης (74): ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ στην περίοδο 1972-75.
Χρήστος Άμπος (83): παίκτης της ΑΕΚ της δεκαετίας του ‘50.
Θανάσης Ιντζόγλου (75): εμβληματικός παίκτης του Πανιωνίου κατά την περίοδο 1962-1976.
Σπύρος Πομώνης (76): ο ταχύτατος αριστερός εξτρέμ της ΑΕΚ και της Εθνικής στη δεκαετία του ’60. Κρέμασε τα παπούτσια του στον Εθνικό Πειραιά το 1974 και συνέχισε ως βετεράνος στην ομάδα του Σαρωνικού της Αίγινας.
Σάββας Θεοδωρίδης (85): διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, αλλά και πρόεδρος και παράγοντας με τις δηλώσεις και παρεμβάσεις του να καταγράφονται στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αντώνης Γεωργιάδης (85): ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου της Εθνικής Ελλάδος και πολλών ακόμη ομάδων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το