Τοπικά

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Παρίσαινα – Συλλήψεις και μηνύσεις για παράνομο κάμπινγκ

Έφοδος της Αστυνομίας νωρίς το πρωί της Τρίτης 1η Αυγούστου στην παραλία της Παρίσαινας Ζαγοράς, με στόχο το παράνομο κάμπιν είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 38 κατασκηνωτές, να προκληθεί πανικός και να βρεθούν και μικροποσότητες κάνναβης.

Γύρω στις 7.30’ χθες το πρωί 17 αστυνομικοί από το Τμήμα Βορείου Πηλίου, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, την ΟΠΚΕ Μαγνησίας και την Τουριστική Αστυνομία, παρουσία ειρηνοδίκη, επέδραμαν κυριολεκτικά στην πανέμορφη παραλία και κατέλαβαν στον ύπνο τους δεκάδες παράνομους κατασκηνωτές. Προκλήθηκε πανικός, καθώς άλλοι έτρεχαν να κρυφτούν, εγκαταλείποντας τις σκηνές, άλλοι προσπαθούσαν να τις ξεστήσουν και άλλοι να τις κρύψουν…

Τελικά συνελήφθησαν 38 κατασκηνωτές, εναντίον των οποίων υποβλήθηκαν μηνύσεις για παράνομο κάμπινγκ. Επίσης συνελήφθησαν τρεις Έλληνες για κατοχή χασίς και συγκεκριμένα ένας 40χρονος, καθώς είχε 6,41 γραμμάρια χασίς, ένας 28χρονος για 5,46 γραμ. και ένας 20χρονος, που κατείχε 1,38 γραμμάρια χασίς. Υπολογίζεται ότι χθες το πρωί στην παραλία της Παρίσαινας βρίσκονταν περίπου 70 σκηνές, ενώ από τους αστυνομικούς δεν συνελήφθησαν όλοι οι παράνομοι κατασκηνωτές, καθώς πολλοί κατόρθωσαν να διαφύγουν. Οι σκηνές που έμειναν στην αμμουδιά, φορτώθηκαν από συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου σε φορτηγό.
Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάμπινγκ σε μη προσδιορισμένο χώρο απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό τον σκοπό.

Ο προσδιορισμός τέτοιων περιοχών εναπόκειται στην εκάστοτε αρμόδια Δημοτική Αρχή. Βασικό νομοθέτημα σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων».
Ο συγκεκριμένος νόμος απαγορεύει την εγκατάσταση σκηνών και τη στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες και γενικότερα κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Η ελεύθερη κατασκήνωση επισείει ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ωστόσο, εάν ο κατασκηνωτής συλληφθεί να ανάβει φωτιά σε δασική περιοχή ή να ρυπαίνει προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, η ποινή μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια.

Από το έτος 2012, και σύμφωνα με το αρ. 38 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012) εισήχθη τροποποίηση, η οποία προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση (και όχι με φυλάκιση πλέον) έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Συνεπώς πλέον, για το ελεύθερο κάμπινγκ προβλέπεται μία διοικητική κύρωση (πρόστιμο 300 ευρώ) και μια ποινική (κράτηση έως 6 μήνες ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ), η οποία επιβάλλεται από τον δικαστή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.
Η απαγόρευση της κατασκήνωσης ισχύει αποκλειστικά από την ανατολή ώς τη δύση του ηλίου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έφοδοι της Αστυνομίας σε παραλίες του Πηλίου όπου υπάρχει παράνομο κάμπινγκ, θα συνεχιστούν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το